NEMCI OTIMAJU RUSKE MILIJARDE? Predaće ih Ukrajini, čeka se odluka saveznika
Tanjug/Ap

Kako se navodi, Vlada nemačkog kancelara Olafa Šolca „podržava zahtev Ukrajine za reparacijama, ali još uvek nije zauzela zvaničan stav po pitanju konfiskovanja ruske imovine“.

Izvori na koje se agencija poziva tvrde da je Berlin otvoren da „iskoristi milijarde evra zamrznute ruske imovine za obnovu Ukrajine ukoliko se reše pravne poteškoće i ukoliko saveznici učine isto“.

Rat u Ukrajini, 314 .dan - Alo.rs

Naime, „Blumberg“ piše da nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok insistira na tome da „Rusija plati za štetu koju je nanela Ukrajini“, te smatra da je potrebno konfiskovati bar deo zamrznute ruske imovine.

Sa druge strane, ministar finansija Nemačke Kristijan Lindner zauzeo je „oprezniji“ stav. Po njegovom mišljenju, eventualno konfiskovanje imovine ruske Centralne banke predstavljalo bi opasan presedan i stvorilo bi pravne probleme za evropske zemlje i njihove saveznike.

Ranije je nemačka agencija DPA saopštila da su nemačke vlasti zamrzle imovinu ruskih fizičkih i pravnih lica (protiv koje su uvedene evropske sankcije) u vrednosti od 5,046 milijardi evra.

Nakon početka specijalne operacije Rusije u Ukrajini, zapadne zemlje uvele su brojne sankcije Rusiji. Pored toga što su zamrznute zlatne i devizne rezerve RF u vrednosti od oko 300 milijardi dolara, zabrane su obuhvatile sve transakcije koje se tiču upravljanja rezervama i aktivima Centralne banke, kao i transakcija sa bilo kojim pravnim licima, organizacijama ili organom, koji postupaju u ime ili prema nalogu Centralne banke.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading