NAJVEĆI PAD OD 2008. GODINE Svetske berze beleže manji promet u 2022.  - čak za 20 odsto!
Foto: Freepik/wirestock

MSCI indeks svih velikih svetskih berzi pao je za oko 20 odsto tokom protekle godine, što je njegov najveći gubitak od globalne finansijske krize 2008. godine, kada je potonuo više od 43 odsto.

DEDA MRAZ JE OVOG DECEMBRA ZAOBIŠAO TRŽIŠTA Berze u Evropi beleže pad poslovanja u proseku 12 odsto

Istovremeno, na Volstritu, najvećoj svetskoj berzi, Dau Džons je izgubio 8,7 odsto, dok je S&P 500 potonuo 19,4 odsto, a Nasdak indeks 33 odsto. „To je rezultat niza razloga, od problema sa kovid virusom u Kini do invazije Ukrajine. Ali za investitore je najvažnije šta god Fed uradi“, kaže Art Kešin, direktor berzanskih operacija u švajcarskoj banci UBS, prenosi portal Index.hr.

Ogromna inflacija u SAD

Kako je sredinom godine inflacija u SAD dostigla najviši nivo u više od 40 godina, američka centralna banka podigla je ključne kamatne stope za ukupno 4,25 procentnih poena, na najviše nivoe od 2008. godine.

Ovako agresivno pooštravanje monetarne politike od strane FED-a nije zabeleženo od osamdesetih godina prošlog veka, a izazvalo je nagli pad cena akcija. Pad indeksa S&P 500 od 19 odsto uništio je oko 8 biliona dolara vrednosti na berzi. Istovremeno, najviše su pale cene akcija tehnoloških kompanija, koje ne vole okruženje sa visokim kamatama.

Nakon snažnog rasta 2021. godine, tokom oporavka od korona krize, u 2022. godini cijene akcija tehnoloških giganata kao što su Apple, Alphabet, Microsoft, Nvidia, Amazon.com i Tesla pale su između 28 i 66 procenata.

Većina ostalih sektora je takođe zabeležila pad, ali je S&P indeks energetskog sektora skočio 59 odsto u protekloj godini, zahvaljujući rastu cena nafte.

Godina izazova 2023

Inflatorni pritisci u SAD su se smanjili poslednjih meseci, podržavajući nade da će Fed uskoro okončati ciklus povećanja kamatnih stopa. Međutim, investitori strahuju da će privreda 2023. godine zaroniti u recesiju, a kamatne stope će ostati na visokim nivoima duže od očekivanog.

Osim recesije, investitore brine i brzo širenje virusa covid u Kini, nakon što su tamošnje vlasti odustale od politike nulte tolerancije na kovid i počele da popuštaju restriktivne mere. Dugoročno, kažu analitičari, ovo će stimulisati rast druge najveće svetske ekonomije.

Međutim, broj zaraženih ne samo u urbanim, već i u ruralnim delovima Kine ubrzano raste, pa zdravstveni stručnjaci procenjuju da se više od milion ljudi dnevno zarazi kovidom. Investitori strahuju da će se ukidanjem restriktivnih mera širenje zaraze ubrzati i potrajati na duži period, što bi moglo da izvrši pritisak na zdravstveni sistem i celokupnu privredu u narednim mesecima.

Zbog ovog i niza drugih razloga, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija pao je u protekloj godini za oko 19 odsto, što je njegov najveći gubitak od 2008. godine.

Evropske berze su pale za skoro 13 odsto

U proteklih godinu dana cene akcija su naglo pale i na evropskim berzama. Indeks vodećih evropskih akcija STOKSKS 600 izgubio je 12,9 odsto, što je njegov najveći godišnji gubitak od 2018. Istovremeno, nemački indeks DAKS potonuo je 12,5 posto, a francuski CAC 9,5 odsto.

To je rezultat ruske invazije na Ukrajinu, koja je izazvala snažan rast cena gasa i nafte u Evropi. A ta energetska kriza je podstakla rast inflacije i gura ekonomije u recesiju. Kako je inflacija u evrozoni dostigla najviše nivoe od postojanja bloka, Evropska centralna banka (ECB) je povećala kamatne stope u četiri navrata, za ukupno 2,5 procentnih poena.

Ovo predstavlja oštar zaokret, s obzirom na to da je ECB godinama vodila monetarnu politiku koja je veoma podržavala. Centralna banka je nedavno objavila da će zbog visoke inflacije morati da podigne kamate i 2023. godine.

I dok je u protekloj godini velika većina svetskih berzanskih indeksa pala, britanski FTSE 100 indeks beleži rast, otprilike 1 procenat. U sastavu tog indeksa nalaze se mnoge akcije velikih međunarodnih energetskih i rudarskih kompanija, koje su bile podržane rastom cena nafte i gasa.

Ali indeks FTSE 250, koji uključuje mnogo više britanskih akcija, pao je za 19,5 odsto tokom prošle godine, što je njegov najveći gubitak od 2008. godine. Poput Fed-a i ECB-a, britanska centralna banka je agresivno podigla kamatne stope kako bi obuzdala inflaciju, a ekonomija za koju mnogi veruju da je već upala u recesiju.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading