KINA UKIDA KARANTIN, A DOLAR I BITKOIN SVE SLABIJI Dok je jen najveći dobitnik, evo kako se drži evro na svetskim valutnim tržištima!
Foto: Pixabay

Dolar je danas u padu prema vodećim svetskim valutama, uključujući i prema evru, pošto je Kina najavila ukidanje karantina za dolazne putnike što je podstaklo apetit investitora prema rizičnijim valutama.

Da li će kineska privreda porasti usled popuštanja strogih korona-mera?

Kina će od 8. januara ukinuti zahtev da putnici koji dolaze u zemlju idu u karantin čak iako broj kovid slučajeva raste, saopštila je Nacionalna zdravstvena komisija u ponedeljak. Peking je istovremeno ublažio pravila upravljanja kovid zarazom spustivši ih na kategoriju B sa najviše kategorije A.

Evro je porastao za 0,2 odsto prema američkoj valuti na 1,06545 dolara, a ojačao je i u odnosu na jen na 141,89 jena, izveštava Rojters. Postepeno ukidanje kineske politike nultog kovida moglo bi evru, koji je u usponu zahvaljujući tome što je Evropska centralna banka zauzela mnogo tvrđi stav prema inflaciji nego što su investitori očekivali, da pruži dodatni podsticaj, ocenjuju analitičari.

KINA UKIDA KARANTIN, A DOLAR I BITKOIN SVE SLABIJI Dok je jen najveći dobitnik, evo kako se drži evro na svetskim valutnim tržištima!

Foto: Pixabay

 

„Brže ukidanje kovid ograničenja podržalo bi kinesku ekonomiju i koristilo bi evrozoni i evru“, ocenjuju stratezi Danske bank (Danske banke). Pošto su tržišta kapitala u Ujedinjeom Kraljevstvu zatvorena zbog državnog praznika, trgovanje funtom je danas prigušeno i britanska valuta se drži na nepromenjenom nivou od oko 1,2071 dolara. Indeks američkog dolara, koji meri vrednost zelene novčanice prema korpi šest glavnih konkurenata, oslabio je za 0,1 procenat na 104,04 poena.

Japanski jen je pao za 0,2 odsto u odnosu na dolar na 133,07 jena, uprkos tome što su prinosi na japanske kratkoročne državne obveznice porasli na najviši nivo u poslednjih sedam i po godina na aukciji koja je privukla relativno slabu potražnju.

Uprkos današnjem slabljenju, jen je na putu da zabeleži najveći kvartalni porast prema dolaru od 2008. godine, od čak 8,1 procenata, nakon iznenadne odluke Banke Japana (BOJ) da proširi dozvoljeni koridor odstupanja prinosa na državne obveznice sa 25 na 50 baznih poena u oba pravca. Guverner BOJ-a Haruhiko Kuroda je odbacio u ponedeljak šanse za napuštanje ultra labave monetarne politike u bliskoj budućnosti, o čemu se spekuliše na tržištima i među kreatorima politike povodom završetka Kurodinog mandata u aprilu 2023.

Juan je porastao za 0,1 procenat na 6,9686 za dolar na tržištima van kontinentalne Kine. Što se tiče kriptovaluta, bitkoin je prema poslednjim podacima oslabio za 0,4 odsto na 16.858 dolara, dok je eter pao za 0,8 odsto na 1.217,90 dolara.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading