VELIKI PAD DOLARA PREMA KORPI VALUTA Jen najviše porastao, a evo kakva je vrednost evra na svetskom tržištu!
Shutterstock/Suwicha

Na svetskim tržištima je vrednost dolara prema korpi valuta prošle sedmice pala, najviše prema japanskom jenu, dok prema ostalim valutama kurs američke monete nije znatnije oscilirao.

Američka moneta je prošle nedelje, prema ostalih šest najvažnijih valuta, oslabila 0,35 odsto

Dolarski indeks, koji pokazuje kretanje vrednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, oslabio je prošle sedmice 0,35 odsto, na 104,33 poena.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti skliznuo 0,3 procenta, pa je cena evra dostigla 1,0615 dolara.

Kurs dolara prema japanskoj valuti potonuo je, pak, 2,8 odsto, na 132,80 jena.

Snažan rast kursa jena usledio je nakon što su početkom sedmice na redovnoj sednici čelnici središnje japanske banke olabavili kontrolu nad prinosima na obveznice, što je prvi korak prema normalizaciji monetarne politike, nakon što se godinama vodila izuzetno podsticajna politika kako bi se podržala privreda.

Pozitivno je na jen uticala i vest da je vlada povećala procenu rasta privrede u idućoj godini jer se očekuju veće privatne investicije i rast plata.

Foto: Shutterstock

 

Prema ostalim valutama kurs dolara nije značajnije oscilirao

Prema ostalim važnim svetskim valutama kurs dolara nije znatnije oscilirao.

Tako se, među ostalim, kretao u uskom rasponu prema evropskoj valuti, zavisno o tome jesu li novi privredni pokazatelji sugrisali da će američka centralna banka povećati kamate na više nivoe nego što se očekivalo ili na niže.

Nakon niza povećanja za 0,75 poena, u decembru je Fed povećao kamate za 0,50 poena, u raspon od 4,25 do 4,50 procenata, što je njihov najviši u poslednjih 15 godina.

FED i ECB u 2023. nastavljaju s povećanjem ključnih kamata

Fed će i u idućoj godini povećavati kamate, pa su procene čelnika centralne banke pokazale da bi konačna kamatna stopa, na kojoj će se zaustaviti ciklus povećanja kamata, mogla dosegnuti 5,1 odsto.

To znači da bi Fed u idućoj godini mogao povećavati kamate za daljih 0,75 poena, u raspon od 5 do 5,25 procenata.

I Evropska centralna banka najavila je na poslednjoj sednici u ovoj godini, na kojoj je kamate povećala za 0,50 poena, da će zbog visoke inflacije u idućoj godini nastaviti podizati kamatne stope.

Zbog agresivnog povećanja kamata Feda, indeks dolara dostigao je u septembru najviši nivo u 20 godina, ali od tada je izgubio oko 8 odsto. Ipak, u odnosu na početak ove godine dolarov indeks porastao je otprilike 9 procenata.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading