BIVŠA ALITALIJA IDE NA DOBOŠ Đorđa Meloni odobrila privatizaciju, a ova avio-kompanija je glavni kandidat!
Printscreen/Youtube/Travel Mango Aviation

Italijanska premijerka Đorđa Meloni službeno je odobrila prodaju početnog manjinskog udela u ITA Airwaysu, u nastojanju da olakša punu privatizaciju državnog avio-prevoznika.

Nacrtom uredbe propisuje se da avio-kompanija koja kupuje mora da poseduje većinski udeo u ITA-i nakon završetka procesa privatizacije, jasno dajući na znanje da vlada ne želi da fondovi kupuju avio-kompaniju.

ĐORĐA MELONI PROGOVORILA O ZAPADNOM BALKANU Italijanska premijerka ima samo jednu poruku za naš region

Ponuđačima se takođe omogućuje kupovina udela kroz jedno ili više povećanja kapitala.

Lufthanza je glavni kandidat, saopštili su izvori. Podsećaju da je nemački avio-prevoznik objavio da u neposrednoj budućnosti želi manjinski udeo u italijanskoj avio - kompaniji.

Lufthansa i ITA su odbile komentirati vladin potez, ali je izvršni direktor ITA-e Fabio Lacerini u sredu objavio da su razgovori s nemačkom kompanijom "vrlo saradnički".

Kako bi se ubrzao proces prodaje dekretom je uklonjena obaveza Ministarstva finansija da odmah proda većinski udeo u prevozniku, kako je početkom godine odredila bivša Dragijeva vlada.

Takođe se navodi da Ministarstvo finansija mora imati pravo glasa o svim novim deoničarima tokom procesa prodaje.

Privatizacija avio-prevoznika koji je 2021. službeno zamenio Alitaliju koja je poslovala s gubitkom, pokazala se glavoboljom za italijansku državu.

Prema sporazumu s Evropskom unijom, Italija bi još uvek mogla pre kraja 2023. ubrizgati oko 250 miliona evra u ITA-u.

Izvori iz industrije procenjuju da ITA, koja je prošle godine beležila operativni gubitak od 170 miliona evra, ukupno vredi oko 500 milina evra.

Razdoblje ekskluzivnosti pregovora s američkim fondom privatnog kapitala Certares, Air France KLM-a i Delte završilo je u oktobru bez ikakvog dogovora, što je pokrenulo otvaranje procesa ispočetka.

Lufthansa je u početku bila partner s brodarskom grupom MSC u nadmetanju za ITA-u, ali grupa je u novembru objavila da više nije zainteresovana za tu transakciju.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading