SKLANJAJU SE IZ KINE Američki tehnološki gigant seli svoju proizvodnju u Indiju i Vijetnam
EPA/JIM LO SCALZO

Američki gigant u proizvodnji pametnih telefona planira da deo svojih proizvodnih linija iz Kine premesti u druge zemlje jugoistočne Azije, kao što su Indija i Vijetnam.

Analitičari ocenjuju da to predstavlja značajan zaokret u pokušajima da se smanji uloga Kine u globalnom lancu snabdevanja, nakon što su proizvođači poslali svesni rizika da proizvodnja bude koncentrisana u toj zemlji, prenosi Vol strit džurnal.

Kineska strategija nulte tolerancije prema korona virusu, koja je paralisala neke od njenih lanaca snabdevanja, i narušena poslovna klima u zemlji mogli bi da budu glavni motiv za odluku Epla, navode stručnjaci, preneo je Glas Amerike.

MASK SPUSTIO TENZIJU Tviter povratio najvećeg klijenta za oglašavanje

Predstavnik centra za ekonomske prognoze u okviru Instituta za ekonomska istraživanja u Tajpeju Darson Čiju rekao je za Glas Amerike da mnoge kompanije, uključujući i Epl, vide u Indiji potencijal da se takmiči sa Kinom i postane "sledeća svetska fabrika", navodeći da je cena rada i zemljišta u Indiji znatno niža nego u Kini.

Kada uzmemo u obzir krađu intelektualne svojine, odnosno tehnologije, sajber-napade na kompanije unutar Kine, restrikcije koje kineska vlada primenjuje na protok podataka, postoje brojni faktori koji Kinu čine manje privlačnom sredinom za strane proizvođače, istakao je za Glas Amerike direktor za globalnu politiku inovacija u Fondaciji za informacionu tehnologiju i inovacije (ITIF) u Vašingtonu, Stiven Ezel.

Ezel je rekao da bi i druge multinacionalne kompanije mogle da slede taj primer ako Epl bude uspešno isporučivao proizvode iz Indije, nakon što je jedan mali procenat svojih Ajfona 14s proizveo u toj zemlji.

Vol strit džurnal je 6. decembra objavio da je Epl pozvao svoje snabdevače da aktivnije planiraju sklapanje proizvoda u drugim delovima Azije, posebno u Indiji i Vijetnamu da bi se smanjila zavisnost od kineskih fabrika u kojima se sklapaju Eplovi uređaji.

Vol strit džurnal ističe da je dugoročni cilj Epla da 40 do 45 odsto svojih Ajfona isporučuje iz Indije, dok se trenutno u toj zemlji proizvodi manje od 10 odsto.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading