CENA ŽITA POČELA DA OPADA Stručnjaci upozoravaju: Razloga za preterani optimizam nema
Foto: Youtube/Printscreen

Analitičari komentarišu da su cene, bar privremeno, oslobođene premija povezanih sa geopolitičkim rizicima, saopštila je konsultantska kuća Agritel, a prenosi portal Agrarhojte.

Prethodni izveštaji pokazali su da je svetsko tržište sada već preplavljeno ukrajinskom, posebno ruskom pšenicom, a cenu obara i najava  rekordne žetve u Australiji što je ublažilo zabrinutost oko globalne ponude.

Kako se navodi, cene pšenice padaju na 300 evra po toni, a na čikaškoj berzi dostigle su  godišnji minimum ili nivo pre rusko-ukrajinskog sukoba. Terminski ugovori za pšenicu u Evropi zaključivani su po najnižim cenama još od marta ove godine.

–Čini se ipak da je priča daleko od kraja i da će, pored uobičajenih problema u zimskom periodu, u narednim nedeljama sve više do izražaja dolaziti geopolitički problemi, ocenili su analitičari ove konsultantske kuće.

Razloga za preterani optimizam nema jer su ove cene žita i dalje značajno više nego pre poremećaja na tržištu koji je počeo tokom pandemije.

Evropska unija već je izvezla 14,9 miliona tona obične pšenice do 4. decembra, što je nešto više u poređenju sa 14 miliona u prethodnoj kampanji. Samo Francuska je izvezla 5,89 miliona tona, a Nemačka je prodala 1,58 miliona trećim zemljama. Prema objavljenim podacima, uvoz kukuruza na nivou EU bio je 12,56 miliona tona ( od čega je 43 odsto iz Ukrajine) što je znatno više nego prošle godine.

CENE NAFTE POGURALA NADA U POPUŠTANJE KOVID MERA U KINI Zalihe benzina sve veće , a ovo je vrednost ''Crnog zlata'' na svetskom tržištu

Prema analizi Agritela, Kina ostaje ključni igrač na tržišta posle najavljenog ublažavanja mera zbog kovida 19. Time rastu očekivanja da će biti povećana tražnja za žitaricama i drugim poljoprivrednim proizvodima.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

Komentari (0)

Loading