STIŽE BRZI INTERNET U RURALNE PREDELE Brzina u 99 posto domaćinstava će biti preko 100Mbs
Foto: Shutterstock

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, ministar informisanja i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Mihailo Jovanović, direktor EBRD za Zapadni Balkan, Mateo Kolanđeli, šef Delegacije EU u Srbiji, Nj.E. Emanuel Žiofre, predsednik opštine Topola, Vladmir Radojković, generalni direktor Telekoma, Vladimir Lučić, kao i generalni direktor Roaming Networks grupe, Rade Vujović, obišli su početak radova na izgradnji širokopojasne komunikacione infrastrukture u selu Zagorica.

STIŽE BRZI INTERNET U RURALNE PREDELE Brzina u 99 posto domaćinstava će biti preko 100Mbs

ministarstvo informisanja i telekomunikacija

 

Projekat razvoja širokopojasne infrastrukture u ruralnim predelima Republike Srbije je projekat strateški prioritetnog značaja, sa ciljem izgradnje nedostajuće pristupne infrastrukture u ruralnim naseljima u RS i povezivanjem javnih ustanova (pre svega osnovnih škola) i domaćinstava na širokopojasnu mrežu. Prva faza projekta, obuhvatiće izgradnju približno 4.700km optičkih trasa samo od strane države i obuhvatiće oko 700 ruralnih naselja, blizu 120.000 domaćinstava i oko 730 škola, dok će završetkom druge i treće faze, do kraja 2025. godine, preko 99% domaćinstava u RS imati brz fiksni pristup internetu brzine preko 100Mbps.

STIŽE BRZI INTERNET U RURALNE PREDELE Brzina u 99 posto domaćinstava će biti preko 100Mbs

ministarstvo informisanja i telekomunikacija

 

 

Ministar Jovanović se obratio svim prisutnima i istakao važnost ovog projekta kako bi svi građani RS imali podjednake mogućnosti za korišćenje elektronskih usluga, od administrativnih, obrazovnih, poslovnih, zabavnih, pa sve do nesmetane komunikacije sa bilo kojim krajem sveta. Prezentacija je održana u isturenom odeljenju OŠ „Sestre

Radović“, u selu Zagorica, na pametnoj tabli koju je školi doniralo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

„Razvoj infrastrukture je baza razvoja digitalne ekonomije koja će doprineti i ukupnom podizanju ekonomske snage ruralnih područja, a time i uticati na ukupan ekonomski rast. Želimo da svako dobije šansu da iskoristi nove mogućnosti digitalnog doba. Svako selo nam je važno, svaka kuća isto vredi, svako dete u svakoj školi je naša buduća pamet, naša snaga i zato se radujemo što danas pišemo istoriju stvarajući im uslove i mogućnosti koje dele njihovi vršnjaci širom sveta. Za svu decu, za sve stanovnike najudaljenijih područja naše Srbije danas stvaramo bolje sutra.“, izjavio je ministar Jovanović i dodao da svi građani na sajtu Ministarstva informisanja i telekomunikacija mogu da prate razvoj ovog projekta kroz mapu koja će se ažurirati na nedeljnom nivou.

Prisutnima se obratila i predsednica Vlade RS, Ana Brnabić, koja je istakla da je veoma važno za ravnomerni rast i razvoj naše zemlje da naši najmlađi ostaju u svojim sredinama kako bi svojim znanjem razvijali i najudaljenije delove Srbije. Kako je navela, realizacija ovog projekta je u saradnji sa Evropskom investicionom bankom i uz ogromnu podršku Evropske unije. Vrednost ovog projekta iznosi 500 miliona evra, od čega je 250 miliona investicija države, a 250 miliona će uložiti telekomunikacioni operatori kako bi došli do svakog korisnika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading