VREDNOSNA KLACKALICA ''CRNOG ZLATA'' Posle tri nedelje pada, cene nafte u zaletu - Rusija odbija da izvozi energent po ograničenim vrednostima
Foto: Shutterstock

Svetske cene nafte porasle su prošle nedelje nakon tronedeljnog pada, dok su trgovci procenjivali kako će ograničenja ruske nafte i odluka OPEK-a o proizvodnji uticati na ponudu i cene na tržištu.

Cena barela na londonskom tržištu prošle nedelje je porasla 2,3 odsto, na 85,57 dolara, dok je na američkom barel poskupeo 4,9 procenata, na 79,98 dolara, prenosi portal Index.hr.

Rast sa oscilacijama

Posle tri nedelje pada, cene nafte su prošle nedelje porasle, ali su primetno oscilirale.

One su naglo pale u petak, umanjujući nedeljne dobitke jer su trgovci bili skloni riziku uoči sastanka Organizacije zemalja izvoznica nafte u nedelju (OPEK) i njenih saveznika o politici proizvodnje.

Očekivano, OPEK+ je u nedelju potvrdio svoju prethodnu odluku da smanji proizvodnju za dva miliona barela dnevno.

„Oporavak cena doveo je barel u Londonu na nivo blizu 90 dolara i mogao bi umanjiti apetit među rukovodstvom (OPEK+) za dodatnim rezovima proizvodnje, kako bi se podržale cene“, rekao je u petak Stiven Brenok iz PVM-a.

Zemlje EU se usaglasile oko ograničenja cene ruske nafte na 60 dolara po barelu

Tokom vikenda, međutim, vlasti Evropske unije pristale su da ograniče cenu ruske nafte na 60 dolara po barelu.

Ovo je u skladu sa predlogom G7, koji ima za cilj da smanji ruski prihod od prodaje nafte i spreči skok globalnih cena nafte nakon što 5. decembra stupi na snagu embargo EU na rusku naftu koja se isporučuje brodovima.

Rusija je brzo odgovorila da neće izvoziti naftu pod ograničenjem cene, čak i po cenu smanjenja proizvodnje.

Mehanizam ograničenja cena trebalo bi da bude aktiviran 5. decembra, kada stupa na snagu embargo EU na rusku naftu. Zbog embarga zemalja dvadesetsedmorice, ruska proizvodnja bi početkom sledeće godine mogla da se smanji za 500 hiljada do milion barela dnevno.

Kako će sve ovo uticati na cene ''crnog zlata'' u narednim danima i nedeljama ostaje da se vidi.

U ponedeljak rano ujutru cene nafte porasle su za oko 0,8 odsto, delom zbog nedeljne odluke OPEK-a, a delom zbog najava ublažavanja restriktivnih mera protiv Covid-19 u Kini, što bi trebalo da podrži rast druge po veličini svetske ekonomije i najvećeg svetskog uvoznika nafte.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading