ENERGETSKA KRIZA UNIŠTAVA EKONOMIJE "Trebaće godine da se cene vrate na staro"
Foto: Shutterstock/Ilustracija A.V.

Staraće je rekao da smanjenje cena zavisi od novih izvora energenata kao što su obnovljivi izvori energije i toplotne pumpe.

On je kazao da je kompanija, koja proizvodi i distribuira struju i gas, ove godine pokušala da zaštiti svojih 20 miliona evropskih kupaca od nestabilnosti tržišta energije.

Evo kako se drži evro na svetskom tržištu - Alo.rs

Italijanski energetski gigant prodaje struju za više od 70 miliona domova i preduzeća u više od 30 zemalja. Ali kompanija "Enel" planira da napusti mnoge od tih zemalja jer se fokusira na obnovljive izvore energije, a takođe želi da smanji svoje ogromne dugove od oko 63 milijarde dolara. Ulaže velika sredstva u proizvodnju solarnih panela dok proširuje postojeću fabriku na Siciliji i gradi novu u Sjedinjenim Američkim Državama, navodi Bi-Bi-Si.

Rastuće cene energenata najviše su doprinele inflaciji i krizi troškova života u Velikoj Britaniji, SAD i evrozoni.

- Globalna energetska kriza izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu pokazala je koliko je zavisnost od jednog jedinog izvora energije opasna za Evropu - rekao je Staraće.

Kako je rekao, budućnost će biti "ekstremno dekarbonizovana" i zavisiće od nuklearne i obnovljive energije, međutim i taj prelazak na obnovljive izvore energije takođe nosi rizike.

Staraće je rekao da se Zapad previše oslanja na Kinu u pogledu obnovljivih izvora energije i drugih dobara. 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

Komentari (0)

Loading