UOČI NAJAVA SPORIJEG RASTA KLJUČNIH KAMATA, DOLAR SVE SLABIJI Evo kako se drži evro na svetskom tržištu
Shutterstock

Na svetskim tržištima vrednost dolara prema korpi valuta naglo je pala prošle nedelje, nakon što je predsednik američke centralne banke Džerom Pauel rekao da bi Fed već u decembru mogao da uspori tempo podizanja kamatnih stopa.

Indeks dolara, koji pokazuje kretanje vrednosti SAD u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, pao je prošle nedelje 1,5 odsto, na 104,50 poena. Istovremeno, dolar je oslabio za 1,3 procenta prema evropskoj valuti, pa je cena evra dostigla 1,0535 dolara, najviši nivo od kraja juna, prenosi portal Index.hr.

NAFTA U BLAGOM PADU, DOLAR U STALNOM MINUSU Evo kakva je vrednost evra na svetskom valutnom tržištu

Kurs dolara prema japanskoj valuti potonuo je, pak, za 3,5 odsto, na 134,30 jena. Dolar je oslabio šesti put za sedam nedelja, zbog očekivanja da će Fed usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

„Pred nama je dug put do ponovnog uspostavljanja stabilnosti cena“

To je signalizirao predsednik Fed-a Džerom Pauel, pa sada većina analitičara očekuje da će centralna banka u decembru podići kamatne stope za 0,50 procentnih poena, posle serije povećanja od 0,75 poena.

Fed je, nakon agresivnog zaoštravanja monetarne politike od početka godine, u poziciji da uspori tempo povećanja kamatnih stopa, rekao je Pauel, ali je i upozorio da će Fed još neko vreme zadržati restriktivnu politiku do inflacija se smanjuje.

„Uprkos nekim obećavajućim znacima, pred nama je još dug put da obnovimo stabilnost cena“, rekao je Pauel u sredu u govoru u Institutu Brukings.

On je takođe upozorio da ključna pitanja ostaju otvorena, uključujući i na koji nivo će kamatne stope morati da se podignu i koliko će dugo ostati na tim nivoima. Stoga se na tržištu spekuliše do kog nivoa će Fed podići kamate – na 4,75 ili 5,00 odsto? Trenutno se ključne kamate kreću od 3,75 do 4 procenta, što je najviši nivo od početka 2008. godine.

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading