PROVERITE! MOŽDA IMATE VIŠE OD 13.000 DINARA ZA KOJE NE ZNATE Stiže još novca za ovu grupu građana
Foto: Shutterstock

Sa najavom da će Telekoma Srbija krajem decembra isplatiti dividende, građani koji su od 2010. godine dobili besplatne akcije od države na računima imaju oko 7.000 dinara samo od dividendi, a ako uračunamo i vrednost besplatnih akcija na berzi ta cifra se penje na oko 115 evra, tj. tačno 13.559 dinara.

Imajući, međutim, u vidu da je prošlo više od 12 godina od momenta kada su gotovo svi punoletni građani dobili deonice od države, danas se akcija mnogi samo sećaju - bez detalja o tome da li su ih prodali, jesu li podizali novac od dividende, koliko bi danas mogli da imaju novca na računu i na kraju, u kojoj banci sve to mogu i da provere.

Za najveći broj građana, prava adresa za gotovo sva pitanja je Pošta. U ovoj banci možete da proverite da li, i koliko imate besplatnih akcija. Ovde možete da proverite i koliko one vrede. U Pošti možete i da prodate akcije, a sve što je potrebno jeste da tražite njihovu prodaju. Jedini potreban dokument jeste lična karta.

Na računu skoro 100 evra

U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, sada na računu možete da imate nešto oko 100 evra tj. 11.700 dinara. Podsetimo, građani su od 2010. godine dobili 5 akcija Telekoma Srbija, 31 akciju NIS-a i jednu akciju Aerodroma „Nikola Tesla“.

Jedna akcija NIS na Beogradskoj berzi sada vredi 665 dinara, a pet koliko je svaki građanin dobio pre punih deset godina, ukupno 3.325 dinara. Akcija Aerodroma vredi 1.500 dinara, a građanima je na račun uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda.

Ukoliko već niste, ovaj novac možete da podignete - pritom ništa nećete izgubiti jer podizanjem novca od dividendi ne gubite ni pravo na akcije, ali ni pravo na dividendu koje će kompanije isplaćivati u narednim godinama.

U dividendama oko 7.000 dinara

Sa 22. decembrom ove godine, i isplatom dividende od strane Telekom Srbija u vrednosti od 8,4 dinara po akciji, građani koji nisu do sada dirali besplatne akcije dobijene od države, na računima imaju skoro 60 evra tj. 7.034 dinara.

Poslednja isplata dividendi je bila dividenda NIS-a 22. avgusta ove godine, kada je na račune leglo 30,15 dinara po akciji, a pre toga u decembru prošle godine kada je poslednji put Telekom isplatio dividendu od 4,42 dinara po akciji.

Ono što je važno znati kod isplate dividende, jeste da ukoliko podignete ovaj novac to ne znači da gubite akcije. Naprotiv, vi ste i dalje vlasnik akcija, i po osnovu njih svake godine možete računati na novu uplatu dividende. Odluku o isplati i visini dividende naravno donosi kompanija, a u zavisnosti od poslovanja i ostvarenih rezultata.

Stiže dividenda od Telekoma

Telekom Srbija obavestio je da će dividenda od 8,4 dinara po akciji biti isplaćena 22. decembra.

Dan obračuna za ovu isplatu je 21. decembar, a Dan dividende na koji se utvrđuje spisak akcionara koji imaju pravo na isplatu je 20. juni.

Telekom je pozvao sve akcionare kod kojih je došlo do promena računa da do 20. decembra dostave instrukcije za prijem novca od dividende.

OGLASIO SE PIO FOND Evo kada počinje isplata uvećanih penzija!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading