EKSTREMNO PRECENJEN US Dolar sve više slabi prema korpi valuta - vrednost mu manje od evra
Foto: Printscreen

Na svetskim tržištima vrednost dolara prema korpi valuta je naglo pala prošle nedelje, kao posledica očekivanja usporavanja stope rasta kamatnih stopa američke centralne banke, pa se kurs evra vratio iznad nivoa od 1 dolara. Indeks dolara, koji pokazuje kretanje vrednosti američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, potonuo je prošle nedelje za 3,9 odsto, na 106,42 poena.

EVO GDE ŽIVI NAJSREĆNIJI ČOVEK NA SVETU Osvojio neverovatnih 2,04 milijarde dolara!

Istovremeno, dolar je pao za 3,9 procenata prema evropskoj moneti, pa je cena evra dostigla 1,0350 dolara. Kurs dolara je potonuo još više, 5,3 odsto, prema japanskoj valuti, pao na 138,80 jena. Dolar je pao četvrtu nedelju zaredom zbog očekivanja da će Fed ublažiti tempo povećanja kamatnih stopa, pošto najnoviji podaci pokazuju da inflatorni pritisci u SAD popuštaju.

Inflacija je pala, očekuje se sporiji rast ključnih kamata 

U oktobru je inflacija pala sa septembarskih 8,2 na 7,7 procenata na godišnjem nivou, što je najniži nivo od januara i niži od očekivanog. To je podstaklo spekulacije da će američka centralna banka u narednom periodu usporiti tempo podizanja ključnih kamatnih stopa.

Nakon što je Fed početkom novembra četvrtu sedmicu zaredom podigao ključne kamate za agresivnih 0,75 procentnih poena, analitičari očekuju usporavanje tempa.

Pre objavljivanja izveštaja o inflaciji procenjeno je da postoji 52 odsto šanse da Fed u decembru podigne kamatne stope za blažih 0,50 procentnih poena, ali su sada te šanse premašile 80 odsto. Zbog toga su prinosi na američke obveznice značajno pali, pa je pao i kurs dolara.

Evro se vratio iznad psihološke granice

Do nedavno je dolar ojačao u odnosu na skoro sve glavne valute u svetu jer se smatralo da Fed ima više prostora za podizanje kamatnih stopa u borbi protiv inflacije nego druge centralne banke zbog boljih ekonomskih uslova. Kao rezultat toga, kurs dolara u odnosu na jen i evro je nedavno dostigao višedecenijske maksimume, pri čemu je cena evra pala ispod nivoa od 1 dolara.

Međutim, dolar je poslednjih nedelja oslabio, pa se kurs evropske valute vratio iznad tog psihološki važnog nivoa. Većina analitičara smatra da je kurs dolara dostigao vrhunac i da će se u narednim mesecima kretati na postojećim nivoima, a možda i skliznuti još niže.

„Dolar je jedno od onih tržišta koje je izuzetno precenjeno – vrlo verovatno je na svom vrhuncu“, rekao je Džim Cielinski, valutni strateg u Janus Henderson Investors

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Juan Rublja

13.11.2022 17:45

$ je precenjen svaki cent, to je Holivudska iluzija koja još traje