TRŽIŠTE KRIPTOVALUTA NEĆE BITI ISTO Stručnjaci najavili "tekstonske" promene, evo šta je uzrok
Alo/ Ilustracija

Bankrot i finansijski problemi velikog centra za kriptovalute FTH prete da izazovu pustoš na tržištu kripto valuta i potpuno promene načina na koje te kompanije posluju, upozorili su stručnjaci čuvene banke "Dži-Pi Morgan".

Jedna od najvećih platformi za trgovanje kriptovalutama FTX, proglasila je bankrot u SAD, a njen osnivač i izvršni direktor Sam Benkman-Frid, podneo je ostavku.

Prema rezultatima istraživanja na koje se poziva "Biznis insajder", analitičari veruju da će se cena bitkoina verovano smanjiti za 25 odsto, na 13.000 dolara po novčiću.

Kripto igrači verovatno se suočavaju sa zahtevima zajmodavaca da daju više kolaterala, i zbog toga bi neki mogli da propadnu. Izgleda da počinje nova kaskada poziva na maržu, razduživanja i propusta kripto kompanija,  (platformi)“, napisali su stratezi sa Volstrita.

Analitičari iz  "JP Morgana" ukazuju na bliske veze između FTKS-a i njegovog šefa Sema Bankman-Frida sa širim kritpto prostorom.

Prema izveštaju, čini se da je Bankman-Frid, koji je najavljivan kao beli vitez kriptovaluta, pa čak i upoređivan sa Vorenom Bafetom, sada onaj kome je potrebno spasavanje.

„Broj subjekata sa jačim bilansima koji su u stanju da spasu one sa niskim kapitalom i visokim leveridžom se smanjuje u okviru kripto ekosistema“.

Oni su naveli da cela situacija "stvara krizu poverenja i smanjuje apetit drugih kripto kompanija da priteknu u pomoć".

"S obzirom da je kripto tržišna kapitalizacija bila nešto iznad jednog biliona dolara, kolapsa FTKS-a, pretpostavljamo da će kripto tržište u trenutnoj fazi razduživanja naći donju granicu iznad 500 milijardi dolara" , ocenjuju bankarski analitičari.

VELIKI KADROVSKI REZOVI U KOMPANIJAMA Ovi američki poslovni divovi najavljuju masovna otpuštanja

Bitkoin je u sredu pao na najniži nivo u protekle dve godine zbog vesti o  bankrotu Bankman-Friedove kompanije.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading