EU GRABI RUSKI LNG! "Moramo se ratosiljati zavisnosti od Moskve" - izgleda da važi tek od proleća
Foto: EPA/Lex van Lieshout

Trgovci tečnim gasom u Evropi izgleda ne mare za odlučna zaricanje Brisela da se EU mora po svaku cenu, i što pre lišiti zavisnosti od ruskih energenata.

Koliko u septembru, Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije (EK), poručila je Evropljanima: „Moramo se ratosiljati te (energetske) zavisnosti od Rusije!” I dok je uvoz sibirskog prirodnog gasa u EU dramatično opao od početka „specijalne vojne operacije” Moskve u Ukrajini, podaci sa evropskog tržišta energenta, pokazuju sasvim drugačije apetite Evropljana prema ruskom tečnom gasu (LNG).

Naime, koliko od januara do septembra, uvoz tečnog gasa iz Rusije u EU porastao je za 46 odsto, saopštila je nedavno Evropska komisija. Francuska, Holandija, Španija i Belgija, izbile su u tom periodu u vrh liste kupaca ruskog LNG. Verovatno zato što je u novonastalim okolnostima, tražnja LNG u Francuskoj ove godine porasla za 88 odsto, u Holandiji 109 odsto, a u Belgiji čak 157 odsto, navodi dnevnik „Dejli star” iz Bangladeša.

Tako se desilo da je trećina svih ovogodišnjih isporuka ruskog LNG stigla u Francusku, a gotovo četvrtina u Španiju, navodi Blumberg. Istovremeno, lavovski deo ruskog LNG koji je ove godine dospeo u Evropu, isporučila je ruska privatna energofirma „Novatek” u čijem upravnom odboru francuski „Total” ima dva člana, uz 20 odsto akcija (Kineska nacionalna naftna kompanija poseduje takođe 20 odsto, dok kineski Fond „Pojas i put” drži 9,9 odsto akcija). „Total” pri tom nema nikakvih dilema o gasnom biznisu sa Rusijom.

„Nastavićemo da prevozimo LNG iz Rusije sve dok ne bude sankcija, zato što mi doprinosimo bezbednosti snabdevanja Evrope. Ako bude sankcija, smesta prestajemo”, preneo je Rojters izjavu Patrika Pujanea, predsednika „Totala”.

Ako je odlučna da se odrekne sibirske nafte krajem ove godine, a sibirskog prirodnog gasa do 2027, zašto Evropska komisija pod udar energosankcija i drugih kaznenih mera, nije do sada stavila i ruski tečni gas?

U svakom slučaju, Zapad pre 5. decembra (kada u EU zvanično stupa na snagu rampa ruskoj nafti u prekomorskom transportu), naveliko nastavlja da kupuje sibirske barele, kao i tečni gas. I dok ruska prerađena nafta stiže u SAD i EU ovih dana, iz rafinerija od Sicilije do Indije i Vijetnama, ruski LNG kreće se ka evropskim kupcima i iz postrojenja Portovaja, nadomak luke Ust Luga, nesuđenog početnog izvoznog odredišta zaustavljenog „Severnog toka 2”.

Koliko sredinom oktobra, u grčku luku Pirej, pristigao je ruski LNG tanker „Pskov” sa prvom isporukom tog gasa iz Portovaja, preneo je „Blumberg”. Kome je iz gasnog raskršća u blizini Sankt Peterburga upućen gas, koji je prema ranijim zamislima finansijera i graditelja „Severnog toka 2” bio namenjen Nemačkoj, a završio u Pireju, nije saopšteno.

U međuvremenu, Rusija, četvrti svetski izvoznik LNG (posle Katara, Australije i SAD), nastavila je prošlog meseca punom parom da izvozi tečni gas. Naime, koliko u oktobru, Rusija je izvezla LNG najviše od marta, odnosno 1,1 odsto više nego istog meseca lane. Francuska, Kina i Japan trenutno predvode listu najjačih kupaca tog ruskog energenta, prenose agencije.

Tekuća evropska grabež za energentima gde god ih ima, pa i za ruskim tečnim gasom, ne prolazi inače bez posledica po druge kupce LNG, posebno one u Aziji.

Evropljani su ove godine na berzama energenata kupili više LNG nego ijedne godine ranije: ta pomama bogatog kupca suočila je Bangladeš, Pakistan i Indiju sa osetnim manjkom tečnog gasa za domaće tržište, navode izvori sa indijskog potkontinenta.

„Evropa pokušava da se domogne svakog molekula gasa, gde god može. Oni kupuju sve od gasa trenutno na tržištu, do budućih isporuka. Njihova kupovna moć daleko je veća od zemalja u razvoju. Nije čudo da se zemlje poput Bangladeša, Indije i Pakistana suočavaju sa prinudnim padom tražnje energenata, nestašicama struje, zatvaranjem fabrika, privremenom obustavom rada bolnica...”, navodi Mohamad Tamin sa univerziteta BRAC u Daki za lokalne medije.

Koliko početkom prošlog meseca, Bangladeš se suočio sa masovnom nestašicom struje u kojoj je više od 100 miliona ljudi satima ostalo u mraku: lokalni zvaničnici optužili su tada „bogate kupce iz daleka da ne haju za druge”.

AMERIKA OBNAVLJA SARADNJU SA RUSIJOM Dogovor o zajedničkoj akciji najverovatnije do kraja godine

Evropsku pomamu za svim gasom koga se može domoći, ovih dana zvanično je ipak zaustavio Peking, zabranjujući kineskim kupcima da nabavljeni ruski energent preprodaju (po odgovarajućoj ceni) kupcima iz EU. Kupljeni ruski gas, treba sačuvati za domaće potrebe zimus, upozorio je Peking.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dragan

09.11.2022 18:27

Pa resite se zavisnosti ko vam brani ali nemojte druge da ucenjujete i vrsite pritisak na one kojima nesmeta ruski gas.