SKOČILE CENE Londonska berza ograničava ruski cink i bakar
EPA/ALTEA TEJIDO

Najave su se obistinile i Londonska berza metala (LME) počela je da sprovodi ograničenja za metale koji dolaze iz Rusije. Objava da će na berzi biti ograničene nove isporuke cinka i bakra ruske kompanije „Ural majning end metaludržikal“ (UMMC) izazvala je rast cena cinka i bakra.

Ovim metalima je inače padala vrednost na berzi usled zabrinutosti invetitora vezanih za potražnju iz kineskog građevinskog sektora i usporavanja globalne ekonomije, izveštava "Blumberg".

Cena cinka, koja je od aprila pala za oko 30 posto, porasla je jutros do 7:50 časova po londonskom vremenu za 4,4 procenta na 7.660 dolara po toni.

Bakar, koji je proteklih meseci izgubio 26 odsto vrednosti u odnosu na maksimum zabeležen u martu, poskupeo je za 2,4 procenta na 3.028 dolara po toni.

Prema odluci LME, koja odmah stupa na snagu, bakar i cink iz UMMC-a i njegove podružnice u Čeljabinsku koja proizvodi cink, moći će da se isporučuju u skladišta na LME samo ako vlasnik može da dokaže berzi da to ne predstavlja kršenje sankcija, navodi njujorška agencija.

Još od ruskog napada na Ukrajinu u februaru, evropsku metalsku industriju muči pitanje kako da postupa s nabavkama iz Rusije, koja je veliki proizvođač aluminijuma, nikla i bakra, a debata se intenzivirala tokom prošlog meseca, napominje "Blumberg" i dodaje da pojedini evropski kupci pokušavaju da izbegnu ruske isporuke.

Kompanija „Junajtid Rusal Internešenel“ (PJSC) saopštila je da „nema osnova“ za bilo kakve poteze LME da blokira njihove isporuke aluminijuma, nakon što je američki rival „Alkoa korporacij“a preporučila Londonskoj berzi da prestane da prihvata taj ruski metal.

U informaciji "Blumberga" se takođe navodi da se cena rude gvožđa stabilizovala danas na berzi u Singapuru na 93,75 dolara po toni, nakon što je u dosadašnjem toku nedelje pala za 1,8 odsto.
Berza u Kini je zatvorena ove nedelje zbog praznika.

Ovo nije prvo ograničenje ruskih metala na LME. U aprilu je saopšteno da se obustavlja prihvat isporuka nekih metala proizvedenih u Rusiji u svoja skladišta u Britaniji, uključujući bakar kompanije „Norilsk Nikl“ i aluminijum koji proizvodi „Rusal“.

Suspenzija je uvedena i za olovo koje proizvodi „JSC Uralelektromed“, preneo je Rojters.

Pratite nas i na Telegramu!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading