ZAIGRALA MEČKA MMF se okomio na Britance!
Foto: EPA/EPA/JIM LO SCALZO

MMF je naveo da fiskalni stimulus nije adekvatan s obzirom na inflatorne pritiske u privredi Velike Britanije i da ovaj paket rizikuje da oteža posao Banke Engleske (BoE), prenosi agencija "Blumberg".

Prema agenciji Mudis, najavljeno rezanje poreza dodatno će uticati na smanjenje ekonomskog rasta, koji će ionako usporiti zbog povećanja referentne kamate BoE, što je suprotan stav od onoga koji je izneo ministar finansija Kvasi Kvarteng.

Pored toga, MMF upozorava da će najavljena mera britanske vlade rezultirati verovatnim produbljivanjem nejednaklosti u društvu.

„S obzirom na povišene inflatorne pritiske u mnogim zemljama, uključujući Veliku Britaniju, ne preporučujemo velike i neciljane fiskalne pakete u ovom trenutku, jer je važno da fiskalna politika ne dejstvuje u suprotnosti sa monetarnom politikom. Štaviše, priroda mera Ujedinjenog Kraljevstva će verovatno povećati nejednakost“, rekao je portparol MMF-a.

Ova upozorenja dolaze usred dramatičnog kretanja cena na britanskomn tržištu duga nakon objave vladinog mini budžeta, primećuje "Blumberg" i podseća da je funta u ponedeljak dotakla rekordno nizak nivo od 1,03 dolara, nakon što je Kvarteng odbacio kritike na račun svoje ekonomske vizije i rekao da radi na smanjenju više poreza.

Troškovi zaduživanja su skočili u finansijskom sistemu Ujedinjenog Kraljevstva posle njegove izjave prošlog petka, a banke su počele da povlače iz ponude hipotekarne poslove, što je izazvalo kolaps prodaje nekretnina.

Agencija Mudis je upozorila da su velika nefinansirana smanjenja poreza "kreditno negativna", što podiže izglede za smanjenje rejtinga Britanije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading