U VELIKOJ BRITANIJI CENE HRANE NA NAJVIŠEM NIVOU IKADA Ni predviđanja im nisu optimistična
Shutterstock

Prema konzorcijumu, inflacija hrane je brzo porasla u avgustu i dostigla 9,3 odsto, u odnosu na sedam procenata prošlog meseca. Ova cifra predstavlja najveću inflaciju od avgusta 2008. godine, piše Anadolu Agency.

"Sve veći pritisci troškova u ​​lancu snabdevanja učinili su da je inflacija cena u prodavnicama dostigla novi maksimum u avgustu. Rat u Ukrajini, kao i posledično povećanje cena stočne hrane, đubriva, pšenice i biljnih ulja, nastavili su da podstiču cene hrane", rekla je Helen Dikinson, izvršna direktorka konzorcijuma.

Inflacija sveže hrane je porasla na najviši nivo od 2008. godine, a najveći rast zabeležili su proizvodi kao što su mleko, margarin i čips.

Porast cena u prodavnicama utiče na širu inflaciju u Velikoj Britaniji, za koju neki analitičari predviđaju da bi mogla dostići 18 odsto u 2023. godini.

U istom periodu, godišnja inflacija cena u prodavnicama porasla je na 5,1 odsto, u odnosu na 4,4 procenta u julu 2022. godine i iznad je tromesečne prosečne stope od 4,1 odsto. Kao takva, ovo je najviša stopa inflacije cena u prodavnicama zabeležena od kada je indeks kreiran 2005. godine.

Inflacija koja se odnosi na neprehrambeni sektor je opala na 2,9 odsto, što je pad sa tri odsto u julu. Ipak, ovo je i dalje iznad tromesečne prosečne stope od 2,6 odsto, a inflacija u ovoj kategoriji ostaje u "visokoj“ kategoriji indeksa.

Inflacija sveže hrane je doživela nagli porast sa avgustom od 7,8 odsto, što je značajno povećanje u odnosu na prošlomesečnih 5,7 procenata.

"Inflacija je nastavlja da se ubrzava i kupci su već oprezni u pogledu toga koliko troše na namirnice, sa padom obima prodaje u supermarketima poslednjih meseci", rekao je Majk Votkins, šef maloprodaje u NielsenIQ i dodao da će ovaj nivo inflacije cena hrane biti u opticaju još najmanje šest meseci, te da se nadaju da će neki od pritisaka na ulazne troškove u lancu snabdevanja na kraju početi da popuštaju.

Predstavnici prehrambene industrije Velike Britanije upozorili su da bi s padom raspoloživih prihoda uzrokovanim krizom troškova života i energije, nacionalne maloprodajne cene mogle nastaviti da rastu u doglednoj budućnosti.

REKORDNA INFLACIJA U EVROZONI Evrostat objavio najnovije podatke, stručnjaci ne pamte ovako crne rezultate - Alo.rs

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading