ENERGETSKI KOLAPS U SVETU Računi za struju drastično rastu, u Velikoj Britanijii povećanje 80 posto!
EPA

Granica cena ograničava standardnu tarifu koju dobavljači energije mogu da fakturišu domaćim kupcima za njihov kombinovani račun za struju i gas u Engleskoj, Škotskoj i Velsu, ali ga Ofgem preračunava tokom cele godine kako bi se odrazile cene na veliko tržište i drugi troškovi industrije.

4,5 miliona domaćinstava sa planovima plaćanja unapred suočavaju se sa povećanjem sa 2.017 funti na 3.608 funti.

Ograničenje se ne primenjuje u Severnoj Irskoj, gde dobavljači mogu da povećaju cene u bilo kom trenutku nakon što dobiju odobrenje od drugog regulatora.

Cene gasa su skočile na rekordne nivoe tokom prošle godine pošto je veća globalna potražnja u Evropi intenzivirana niskim nivoom skladištenja gasa i padom uvoza gasa iz Rusije nakon njene invazije na Ukrajinu. Ovo je takođe dovelo do povećanja cene električne energije.

PROGLAŠENA ENERGETSKA KRIZA U SEVERNOJ MAKEDONIJI! Mere stupaju na snagu od 1. septembra

Ranije ovog meseca, Ofgem je najavio da će preračunavati gornju granicu svaka tri meseca, a ne svakih šest meseci kako bi odražavao trenutnu volatilnost tržišta.

Consultanci Cornvall Insight predviđa da bi gornja granica mogla da poraste na 4.649,72 funti u prvom kvartalu 2023. i na 5.341,08 funti u drugom tromesečju pre nego što se blago spusti na 4.767,97 funti u trećem kvartalu.

To je još uvek više od prosečnog godišnjeg računa od 1.400 funti iz oktobra 2021. i trenutne granice od 1.971 funti.

Dok cene gasa ruši sve rekorde, nemačka vlada odobrila je set mera za uštedu energije tokom zime, pa će tako biti ograničeno osvetljenje i grejanje u javnim zgradama.

Vlasti planiraju da smanje upotrebu gasa za dva odsto.

Nemački ministar privrede rekao je da bi ova pravila mogla da uštede oko 10,8 milijardi evra privatnim domaćinstva, kompanijama i javnom sektoru u naredne dve godine.


 


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading