KOLAPS SISTEMA U EU! Gase se firme i banke, Evropa puca po šavovima!
Foto: Shutterstock

Broj proglašenja stečaja u EU porastao je za 2,2 odsto u periodu april-jun 2022. godine, pokazuju najnoviji podaci evropske statističke agencije Evrostat.

„U drugom kvartalu 2022. godine, desezonirani broj proglašenja bankrota porastao je za 2,2 odsto u EU i za 2,5 odsto u evrozoni, u poređenju sa prvim kvartalom 2022”, navodi agencija u izveštaju objavljenom u sredu.

Agencija ne daje tačan broj prijava, samo procenat. Međutim, prema Eurostatu, broj prijava za stečaj porastao je četvrti kvartal zaredom.

KOLAPS SISTEMA U EU! Gase se firme i banke, Evropa puca po šavovima!

Foto: Shutterstock

 

Letonija je zabeležila najveći rast tokom izveštajnog perioda, sa brojem preduzeća koja su podnela zahtev za bankrot za 74,4%. Slede Belgija koja je zabeležila rast od 14,7% i Danska (11,9%).

Tokom ovog perioda, kompanije su podnele zahtev za bankrot u skoro svim sektorima privrede EU, navodi Eurostat. U poređenju sa periodom pre pandemije Covid-19, povećan je broj prijava posebno u oblasti prevoza, skladištenja i smeštaja, kao i usluga ishrane.

Proglašenje stečaja je obično početak postupka čiji je cilj proglašenje preduzeća nesolventnim. Reč je o sudskom podnesku, koji se izdaje kako bi se najavila finansijska borba u kompaniji, međutim, često je privremena i ne dovodi uvek do prestanka poslovanja kompanije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Veteran

19.08.2022 15:44

Nisu oni propali nego smo mi mnogo jaki pa nam se cini,nemac sad tesko da kupi 2000l goriva za platu ali cemo zato mi da kupimo 200l goriva,tesko njima