ONI ĆE DOKRAJČITI NEMCE Evropa blizu provalije, stiže hladna zima!
Foto: Shutterstock

Kako je autor primetio, Norveška ima dosta sreće što se tiče nalazišta nafte i gasa. Brojne reke i akumulacije omogućavaju joj da obezbedi i do 90 odsto sopstvenih potreba za električnom energijom, ali neobično suva zima i proleće doveli su do toga da su rezerve vode u akumulacijama na jugu države bile na istorijskom minimumu. Vlada je obećala da će ograničiti izvoz električne energije dok se rezerve ne popune.

 

 

Ovo bi mogao biti problem za zemlje poput Nemačke, Holandije i Velike Britanije, koje su godinama uvozile značajne količine električne energije iz Norveške putem kablova.

Prema Milnu, energetska kriza u toj skandinavskoj zemlji pokazuje koliko zima koja se približava može biti žestoka širom Evrope.

Države kontinenta su na ivici ozbiljne nestašice goriva, pošto glavni ruski gasovod Severni tok radi sa samo 20 odsto ukupnog kapaciteta. Gasprom je ovo pripisao neodgovarajućem održavanju i kašnjenju u vraćanju Simens turbina sa popravke, koje su korišćene u gasnim kompresorskim jedinicama kompresorske stanice Portovaja za snabdevanje gorivom. Sada njegov rad obezbeđuje samo jedan od pet motora.

Posebna poteškoća nastala je sa vraćanjem jedne od turbina iz Kanade, koja je uvela sankcije Gaspromu. Kanadske vlasti su izdale dozvolu za njegov izvoz tek 10. jula, ali nisu uzele u obzir uslove sadašnjeg ugovora u njemu i motor su isporučile Nemačkoj, a ne Rusiji. 

Za njegov dalji transport potrebne su dozvole vlasti Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Komentari (0)

Loading