LEPE VESTI ZA SRBIJU! EU odobrila 223,7 miliona evra za sedam projekata
Foto: Shutterstock

Od tih projekata, tri su u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture, saopštila je ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović.

Ta sredstva, kako je saopšteno, odobrena su u okviru šestog poziva za podnošenja predloga projekata iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) Evropske unije, a ukupna procenjena investiciona vrednost odobrenih infrastrukturnih projekata jeste 885,413 miliona evra.

U sektoru energetike, odobren iznos od više od 17 miliona evra bespovratnih EU sredstava biće iskorišćen za realizaciju Transbalkanskog koridora kroz izgradnje dalekovodne interkonekcije između Srbije, Crne Gore i BiH, ali i za razvoj i modernizaciju distributivne mreže električne energije uvođenjem naprednog sistema za očitavanje brojila i kontrolu potrošnje električne energije.

U sektoru socijalne infrastrukture, konkretno u sektoru zdravstva, odobrena su bespovratna sredstva za izgradnju novog objekta Univerzitetske dečije klinike "Tiršova 2" u iznosu od oko 36,4 miliona evra.

SINIŠA MALI ODBRUSIO NIKEZIĆU "Smetaju mu investicije iz Kine iako donose više hiljada radnih mesta"

U sektoru digitalne infrastrukture odobren je projekat pod nazivom "Ruralni širokopojasni internet", koji će bespovratnim novcem EU u iznosu od 34,4 miliona evra, u dve faze, obezbediti uvođenje "brzog" interneta u ruralnim područjima za blizu 700 domaćinstva i za više od 1500 javnih objekata uključujući škole.

"Svi ti projekti koncipirani su tako da doprinesu rastu investicija u Srbiji i da prodube ukupnu trgovinsku i ekonomsku saradnju Srbije sa regionom Zapadnog Balkana i sa Evropskom unijom“, izjavila je ministarka Joksimović.

Ona je naglasila da sveobuhvatnost odobrenih mera i projekata jasno ukazuje da je njihov najvažniji cilj upravo ravnomerni regionalni razvoj naše zemlje, otvaranje novih radnih mesta širom Srbije, poboljšanje zdravstvene zaštite, kao i ostvarivanje ciljeva Zelene agende za Zapadni Balkan, na koje se naša zemlja obavezala zajedno sa Evropskom unijom.

"Pristupanje Srbije EU ne podrazumeva samo ispunjavanje merila iz pregovaračkih klastera i usaglašavanje sa zakonodavstvom Unije već pre svega ima cilj da unapredi uslove života svih naših građana, što je prioritet celokupnog rukovodstva Republike Srbije“, naglasila je Joksimović.

Komentari (0)

Loading