SUMORNE PROGNOZE ZA EVROPSKU UNIJU Inflacija na istorijskom maksimumu, recesija pred vratima
Foto: Shutterstock

Istovremeno, predviđa se da će prosečna godišnja inflacija dostići „istorijski maksimum” u 2022. godini od 7,6 odsto u evrozoni i 8,3 procenta u EU, pre smanjivanja u 2023. na 4,0 i 4,6 odsto.

Predstavljajući najnoviju ekonomsku prognozu za EU i evrozonu, komesar za ekonomiju, Paolo Đentiloni, naglašava da ruska operacija u Ukrajini i dalje negativno utiče na ekonomiju EU, postavljajući je na put nižeg rasta i veće inflacije u odnosu na prethodnu prolećnu prognozu.

- Akcije Moskve remete snabdevanje energentima i žitom, podižu cene i slabe poverenje. U Evropi, zamah ponovnog otvaranja naših privreda će podržati godišnji rast 2022. godine, ali za 2023. godinu značajno smo revidirali našu prognozu. Očekuje se da će rekordno visoka inflacija dostići vrhunac kasnije ove godine i postepeno opadati u 2023 - objašnjava Đentiloni.

Đentiloni upozorava da razvoj rata u Ukrajini, posebno isporuke gasa za Evropu, kao i mogućnost ponovnog jačanja pandemije kovida 19, predstavljaju rizik kako za razvoj evropske ekonomije tako i za dalju inflaciju.

Istovremeno, u Briselu ukazuju da bi nedavne tendencije pada cena nafte i drugih roba mogle da se intenziviraju, što bi dovelo do bržeg pada inflacije nego što se trenutno očekuje.

Dodaje se i da bi se, zahvaljujući snažnom tržištu rada, privatna potrošnja u Evropi mogla pokazati otpornijom na povećanje cena ako bi domaćinstva koristila više svoje akumulirane štednje.

Komentari (0)

Loading