OVO SU NAJPLAĆENIJI POSLOVI U SRBIJI Zarada prelazi 1000 evra, a za neka zanimanja vam nije potreban fakultet
Foto: Shutterstock

Plate u javnom sektoru iznosile 77.886 dinara,dok su u privatnom sektoru one iznosile u proseku 70.975 dinara.U javnom sektoru, najveća primanja su zabeležena kod zaposlenih u državnoj administraciji, u proseku 86.889 dinara, zatim kod zaposlenih u državnim preduzećima, u proseku 86.149 dinara, i pokrajinskoj administraciji, u proseku 83.758 dinara. Lokalne samouprave po primanjima kaskaju oko 20.000 dinara jer je plata lokalnih službenika oko 64.700.

Što se tiče podele prosečnih plata po oblastima, najviše plate su zabeležene u oblasti informisanje i komunikacije, čak 175.091 dinara, s'tim što su u tu oblast uračunati i programeri kojima je prema podacima RZS prosečna plata u aprilu iznosila 234.607 dinara. Ni jedno drugo zanimanje nema toliko visoku prosečnu zaradu.

Prosečne plate više od 100.000 dinara zabeležene su još u rudarstvu, tj. oblastima eksploatacije nafte i gasa, eksploatacije rude metala, kao i u uslužnim delatnostima u rudarstvu, zatim u proizvodnji duvanskih proizvoda, proizvodnji koksa i derivata od nafte, vazdušnom saobraćaju, produkciji, telekomunikacijama, finansijskim uslugama, osiguranju, upravljačkim delatnostima i naučnim istraživanjima.

Najmanje zarade ispod 55.267 dinara, koliko je iznosila medijalna zarada, zabeležene su u ribarstvu, proizvodnji odevnih predmeta, proizvodnji kože i predmeta od kože, preradi drveta, proizvodnji nameštaja, ostalim prerađivačkim delatnostima, trgovini na malo, kopnenom saobraćaju, pripremi i posluživanju hrane i pića, veterinarskim delatnostima, delatnosti putničkih agencija, zaštitnih i istražih delatnosti, održavanje objekata, sportskim zabavnim i rekreativnim delatnostima, socijalnoj zaštiti, popravkama i ostalim uslužnim delatnostima.

 

 

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading