Aprilske penzije za zaposlene u potpunosti isplaćene iz budžeta Fonda
Promo

Ovo su izuzetno povoljni pokazatelji koji su direktni indikatori ekonomske politike koju vodi Republika Srbija i koja pokazuje pravi efekat kroz funkcionisanje penzijskog sistema.

- Ukupno naplaćeni doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje u periodu od 1. januara do 31. maja 2022. godine su za 3,3 milijarde viši od planiranih Finansijskim planom, a u odnosu na prvih pet meseci 2021. godine u ovoj godini je naplaćeno više izvornih prihoda za 20,5 milijardi dinara. Finansijska struktura Fonda PIO danas je vrlo povoljna i nije iznenađenje što smo isplatu penzija za kategoriju zaposlenih, koji su najbrojniji i čine 85% ukupnog broja penzionera, isplatili u celini iz izvornih prihoda Fonda - objašnjava Ognjenović.

Ognjenović podseća da je 2021. godine Fond PIO prvi put, posle nekoliko decenija, za dva meseca isplatio penzije korisnicima iz kategorije zaposlenih bez angažovanja budžetskih sredstava, a na nivou cele 2021. godine dotacije iz budžeta su svedene na 14,8%.

Ukoliko se nastavi ovaj trend u naplati doprinosa i porastu broja zaposlenih, realno je da će u ovoj godini finansijska struktura Fonda PIO biti još povoljnija.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading