ZAPAD U STRAHU Svet ima zaliha pšenice za još samo deset nedelja!
Alo

Svet ima zaliha pšenice za još samo deset nedelja, što je posledica ruske invazije na Ukrajinu koja je poremetila dostavu iz glavne 'žitnice Evrope'. UN je upozorio da su globalne zalihe pšenice pale na najniži nivo od 2008. godine jer su zalihe 'pogođene pojavom koja se događa jednom u generaciji'.

Službene procene navode da su svetske zalihe pšenice na 33 posto godišnje potrošnje, ali sada su možda pale i na 20 posto, prema podacima tvrtke Gro Intelligence koja se bavi analizom poljoprivrednih podataka, piše Telegraph.

Foto: Printscreen/Telegraph

 

 

Rusija i Ukrajina čine otprilike četvrtinu svetskog izvoza pšenice, a Zapad strahuje da Putin pokušava zalihe hrane koristiti kao svojevrsno oružje. Rusija ove godine planira snažnu žetvu pšenice, učvršćujući Putinovu kontrolu nad osnovnim žitaricama, jer loše vreme kvari njihovu proizvodnju u Europi i SAD-u.

GLAD I NESTANAK STRUJE SU SAMO POČETAK Velika opasnost preti moćnim svetskim ekonomijama

Izvršna direktorica Gro Intelligencea Sara Menker upozorila je da su globalne zalihe hrane pogođene brojnim 'izvanrednim' izazovima, uključujući nestašicu đubriva, klimatske poremećaje i rekordno niske zalihe ulja i žitarica.

- Bez značajnih trenutnih i agresivnih koordiniranih globalnih akcija, izloženi smo riziku od iznimne količine ljudske patnje i ekonomske štete. Ovo nije ciklično, ovo je seizmičko. To je pojava koja se dogodi jednom u generaciji, a koja može dramatično preoblikovati geopolitičku eru - poručila je Veću sigurnosti UN-a.

Rat je poremetio poljoprivrednu proizvodnju i doveo do rekordno visokih cijena hrane u svetu, izazivajući strah od nemira u zemljama u razvoju. Krizu pšenice pogoršala je Indija, drugi najveći proizvođač u svetu, zabranom izvoza žitarica i većim troškovima za poljoprivrednike - od đubriva i stočne hrane do goriva.

Zapadni zvaničnici također strahuju da ruski predsednik namerno pokušava devastirati globalne zalihe hrane uništavanjem poljoprivredne opreme i krađom žita u Ukrajini.

Ranije je guverner središnje britanske banke Bank of England, Andrew Bailey, upozorio je na 'apokaliptično' povećanje cena hrane dok se Ukrajina bori s izvozom proizvoda.

'Zalihe hrane za milione Ukrajinaca i milione drugih širom sveta doslovno se drže kao taoci. Oko 20 miliona tona žitarica stoji neiskorišćeno u ukrajinskim silosima dok se globalna snabdevenost hranom smanjuje, a cene vrtoglavo rastu.'

U međuvremenu, Kremlj je pooštrio kontrolu nad zalihama pšenice.

Carlos Mera, voditelj istraživanja poljoprivrednih proizvoda u Rabobanku, rekao je da su je blagi vremensku uslovi u Rusiji, koja čini oko petinu svetskog izvoza pšenice, doveli do toga da ove godine proizvede 84,9 miliona tona zrna.

Uslovi za zapadne uzgajivače bili su pak loši zbog suše.

Ministarstvo poljoprivrede SAD-a ranije ovog meseca prognoziralo je velik pad zaliha pšenice, rekavši da će do kraja 2022./2023. pasti šest posto na devetogodišnji minimum od 16,8 milijuna tona.

Sve najnovije informacije o ratu u Ukrajini možete pogledati u našem BLOGU UŽIVO

 

Komentari (0)

Loading