Moguće isključenje više od 80 kineskih firmi sa berzi u SAD
Printscreen

SEC je time proširio listu koja se sastoji od kineskih kompanija koje kotiraju na američkom tržištu kapitala, pozivajući se na zakon iz 2020. koji je potpisao tadašnji predsednik SAD-a Donald Tramp, izveštava Rojters.

Taj akt donet je ciljem da se uklone kompanije iz stranih jurisdikcija sa američkih berzi ako njihovi revizorski izveštaji o poslovanju ne budu u skladu tri godine zaredom sa američkim oditorskim standardima.

Druge velike kineske kompanije koje su dodate na listu SEC-a su holding ÐinkoSolar, NIO, Čajna Petroleum & Kemikal korporacija, između ostalih.

Rojters je nedavno izvestio da su kineski regulatori zatražili od nekih firmi listiranih na berzi u SAD, uključujući Alibabu, Baidu i JD.com, da pripreme više informacija o reviziji.

Kina je takođe početkom aprila predložila da se revidiraju pravila o poverljivosti informacija za domaće kompanije koje kotiraju u inostranstvu, čime bi se uklonile pravne prepreke u kinesko-američkoj saradnji o nadzoru nad revizijom i odgovornost za zaštitu državnih tajni prebacila na kineske kompanije.

Taj predlog Pekinga je usledio nakon što je američki nadzorni organ saopštio u martu da nastavlja angažovanje s kineskim regulatorima oko dobijanja pristupa evidenciji njihovih revizora, ali se za sada ne zna da li će kineska vlada odobriti takav pristup koji zahteva novi američki zakon o listiranju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading