NOVINE U PENZIONOM SISTEMU AMERIKE Penzija stiže i u bitkoinima
Foto: Shutterstock

Digitalne valute su se proširile i na izdvajanje za penzijsko osiguranje.

Fidelity Investments, finansijska tehnološka kompanija sa sedištem u Bostonu, najavila je da će omogućiti klijentima da štede za penziju i u kriptovalutama. Ona će biti omogućena u okviru penzijskog programa 401(k) koji podrazumeva određene poreske pogodnosti.

Čak 23.000 kompanija koje koriste usluge ove kompanije za upravljanje svojim penzionim planovima, moći će da, kasnije tokom 2022. godine, dodaju bitkoin u svoje penzione programe. Postala je prva velika provajder-kompanija koja nudi investitorima da u penzionu šemu dodaju bitkoin nalog. Pritom im se dopušta da čak 20 odsto svoje penzione štednje pretvore u bitkoin.

U početku, ova ponuda Fidelitija biće ograničena samo na bitkoin. Očekuje se, međutim, da će u budućnosti biti proširena i na druge digitalne valute.

U SAD ne postoji državna penzija kao u Evropi.

Program 401(k) je plan penzione štednje koji nude mnogi poslodavci u Americi. Ovaj program omogućava poreske pogodnosti štedišama. Zaposleni koji se prijave za 401(k) pristaju da se određeni procenat njihove plate uplaćuje direktno na investicioni račun kompanije, a deo koji im se po tom osnovu odbija od plate izuzima se od osnovice za plaćanje poreza na dohodak građana.

Komentari (1)

Loading