POHVALE SRBIJI ZA REZULTATE TOKOM KRIZE NBS: Svetska banka i MMF ocenjuju da srednjoročni izgledi ostaju povoljni
Alo/Vladimir Markovic

Delegacija na čelu sa guvernerom Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, uz učešće ambasadora u SAD Marka Ðurića, sastala se sa visokim predstavnicima MMF i SB, kao i s predstavnicima velikog broja investitora.

Ključne ocene date su tokom sastanaka sa zamenikom generalnog direktora MMF-a Bo Lijem, i direktorom Sektora za Evropu MMF-a Alfredom Kamerom, delegacija se sastala sa timom MMF-a za Srbiju, a važni razgovori vođeni su i na sastancima Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta i Zajedničkog komiteta za razvoj, u okviru Konstituence Švajcarske.


"Visoki zvaničnici Međunarodnog monetarnog fonda pohvalili su vlasti u Srbiji za odlične rezultate postignute i u uslovima velikih šokova", saopštila je NBS.

Ističu se ocene da je srpska privreda odlično sprovedena kroz pandemiju COVID-19, te da je još jednom potvrđeno da ima dobar sistem upravljanja u kriznim situacijama.

Izdvojena je i ocena da je u 2021. fiskalni rezultat bio bolji od očekivanog, te da je i u aktuelnim uslovima u Srbiji očuvana stabilnost kursa dinara i finansijskog sektora.

Ocenjeno je i da je NBS brzo i efikasno odgovorila kako bi se sprečilo prelivanje eksternih šokova na domaći bankarski sistem, koji je dobro kapitalizovan i likvidan.

"Posebno je pohvaljeno i brzo okončanje transakcije kojom je Sberbanka Srbija postala deo jake domaće bankarske grupe s visokom kapitalizovanošću i snažnom pozicijom likvidnosti", navodi NBS.

Centralna banka Srbije dodaje i da je s obzirom na sve što je na makroekonomskom planu urađeno do pandemije, kao i na brz i efikasan odgovor na rizike s globalnog tržišta, ocenjeno je "da srednjoročni izgledi Srbije ostaju povoljni".

Tabaković je informisala visoke zvaničnike MMF o ishodu aprilskih predsedničkih izbora i činjenici da je predsednik Aleksandar Vučić dobio ogromnu podršku naroda, uprkos teškoj aktuelnoj globalnoj situaciji.

On je podvukla da će dobro odmerena politika predsednika Vučića koji je posvećen svim aktivnostima koje su značajne za stabilnost i rast Srbije, uz nastavak pune koordinacije svih politika, omogućiti maksimum povoljnih uslova poslovanja u Srbiji, i istakla da da stabilnost nema alternativu.

Ðurić je ukazao da Srbija uvek bira put saradnje, te da učešćem u inicijativi „Otvoreni Balkan“ Srbija nedvosmisleno potvrđuje svoje opredeljenje za saradnju i prosperitet regiona.

Dodao je da se to potvrđuje i u aktuelnim uslovima kada Srbija obezbeđuje neke od proizvoda koji su deficitarni u zemljama u regionu.

 

 

Komentari (0)

Loading