ČOVEK KOGA ZOVU "OTAC EVRA" UPOZORAVA Inflacija se otima kontroli
Shutterstock

86-godišnjak koji je postavio na noge zajedničko centralno bankarstvo Evropske unije izjavljuje kako je ECB u vezi sa inflacijom postavila "pogrešnu dijagnozu", a današnjim donosiocima odluka i ekspertima u ECB poručuje kako "žive u fantaziji" dok se inflacijska spirala "otima kontroli", piše Jutarnji list.

"ECB je masivno doprinela ovoj zamci u koju smo uhvaćeni i zbog koje idemo prema stagflacijskom okruženju", naglasio je otac evra.

Ova kritika možda je do sada najneugodnija za vodstvo ECB-a jer Ising nije na glasu kao neki "alternativni" ili "nekonvencionalni" ekonomista, ali je ipak krajnje nezadovoljan zbog preduge politike niskih kamata, kao i činjenice da je ECB u svom bilansu spremila neverovatnih 4,9 biliona evra raznih vrednosnih papira koje je kupovala kako bi stimulisala ekonomije evrozone.

Inflacija u evrozoni u martu je s rastom od 7,5 odsto oborila novi rekord, a sve više podataka ukazuje na to kako bi neodlučno usporavanje i ukidanje monetarnih stimulansa moglo doneti dodatno ubrzanje rasta cena u aprilu. Štaviše, postaje sve očiglednije kako u indeksima rasta potrošačkih cena više nisu dramatični prvenstveno podaci o rastu cena energije, nego sada postoji i šokantni rast cena hrane koji će ostaviti teške posledice u siromašnijim zemljama.

Ising procenjuje kako je velika greška ECB što nije počela da zateže monetarnu politiku još pre napada Rusije na Ukrajinu.

Najnovije vesti iz minuta u minut pročitajte u našem blogu Ukrajina uživo.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading