OPŠTE RASULO U UKRAJINSKIM REDOVIMA Predao se ceo pešadijski bataljon marinaca (FOTO/VIDEO)
Foto: Epa/ATEF SAFADI/Youtube Printscreen

 

Ramzan Kadirov, šef ruske republike Čečenije, izjavio je rano jutros da će ruske snage krenuti u ofanzivu i to ne samo na opkoljenu luku Mariupolj, već i na Kijev i druge ukrajinske gradove.

Sirene za vazdušne napade oglasile su se širom Ukrajine, uključujući regije Lavov, Kijev, Dnjepar i Zaporožje, javljaju lokalni mediji.

Ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski kaže da se Rusija sprema za još jače napade na istoku i da koncentriše desetine hiljada vojnika za novu ofanzivu. On je izjavio da nije spreman da deo svoje zemlje ustupi Rusiji, a da zauzvrat dobije mir.

Ukrajinski MUP tvrdi da je u Kijevskoj oblasti otkrivena još jedna masovna grobnica.

Svetska banka prognozira da će privredni pad Ukrajine u 2022. iznositi 45 odsto.

Predao se pešadijski bataljon ukrajinskih marinaca

Ukrajinska vojska u Mariupolju je u stanju rasula. Danas se predao ceo jedan pešadijski bataljon. Snimak predaje možete pogledati OVDE.

IZVRŠEN NAPAD NA RUSIJU

Danas je, u popodnevnim časovima, izvršen napad na Rusku Federaciju. Snimak možete pogledati OVDE.

Ruska vojska ima nove zastave

Na internetu su se pojavili snimci ruskih vojnih konvoja koji idu prema Donbasu i Ukrajini a nose crno, zuto, bele zastave. U pitanju su zastave Ruske imperije. Snimke kolona, kao i reakcije na zastave možete pogledati OVDE.

Kadirov traži upotrebu nuklearnog naoružanja

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov govorio je o uzdržanoj reakciji ruskog predsednika na akcije Zapada, koji priprema plaćenike da pomognu Ukrajini i snabdeva ovu zemlju oružjem.

Prema Kadirovu, koji je takođe i genaral-potpukovnik Rosgvardije, Rusija tokom specijalne operacije može da deluje mnogo radikalnije – do upotrebe nuklearnog oružja.

Bitka za Mariupolj

Obruč u Mariupolju oko ekstremista pripadnika puka Azov se steže i sve je manja teritorija koju drže.

Na ruskim društvenim mrežama, na telegram kanalu rybar, dat je presek stanja i detaljan opis bitke za Mariupolj.

Ruska vojska kreće prema Donbasu

Ruska vojska kreće prema Donbasu. Velika kolona ruske vojne tehnike prebacuje se u ovu oblast.

Kako prenosi Si-En-En vojska se seli u Lugansku i Donjecku oblast. Njihova oprema je primećena u Rostovskoj oblasti.

Rusija nije imala izbora


Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je ono što se dešava u Ukrajini tragedija, ali da Rusija nije imala drugi izbor osim da pokrene specijalnu vojnu operaciju, javile su ruske novinske agencije.

On je istakao da kraj vojne operacije u Ukrajini zavisi od inteziteta sukoba i dodao da su pregovori zapali u ćorsokak, preneo je Rojters.

Lukašenko o Buči

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je rekao da su događaji u Buči specijalna operacija Velike Britanije.

 

 

Putinova poruka Erdoganu

Ruski predsednik Vladimir Putin je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom govorio i o pregovaračkoj platformi koju je Belorusija obezbedila radi komunikacije Moskve i Kijeva.

OPŠTE RASULO U UKRAJINSKIM REDOVIMA Predao se ceo pešadijski bataljon marinaca (FOTO/VIDEO)

EPA

 

Svojom današnjom izjavom Vladimir Putin je dao znak predsedniku Turske, da će se, ako bude daljih pregovora, oni održati samo na prijateljskoj teritoriji, prenosi ruski portal Cargrad.

Rusi krenuli prema FInskoj

Nepoznati autor snimio je video iz Lenjigradske oblasti na kojem se navodno vidi kako ruski vojni kamioni idu prema Finskoj, odnosno auto-putem za Helsinki prevoze naoružanje.

Kako je navedeno na snimku, objavljenom na Tviteru, ruska vojska prevozi mobilni odbrambeni raketni sistav K-300P Bastion-P.

Lukašenko otkrio dalje planove

Belorusija će biti uz Rusiju u svakoj situaciji, izjavio je danas predsednik Aleksandar Lukašenko tokom razgovora sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom na kosmodromu "Vostočni" u Amurskoj oblasti

- Možete da računate na Beloruse. Znajte da bez obzira kakva je situacija, možete da računate na nas, a Rusi mogu da računaju na nas, mi ćemo uvek biti tu, ma kako se situacija razvijala - poručio je Lukašenko, prenosi agencija TAS S.

Hemijsko oružje

U EU kažu da još nemaju konketne zaključke povodom medijskih izveštaja o navodnoj upotrebi hemijskih supstanci od strane ruskih vojnih snaga u Mariupolju, ali i nagalšavaju da, u slučaju da se takve optužbe potvrde, to ne bi bio prvi slučaj da je Rusija nelegalno koristila hemijsko oružje.

- Odgovorni za upotrebu hemijskih supstanci kao oružja odgovarće. Nažalost ovo nije prvi put da svet čuje o nelegalnoj upotrebi hemijskog oružja od strane ruskih organa bezbednosti - poručila je portaprolka Evropske komisije Nabila Masrali.

Tajna NATO grupa

Tajna NATO grupa za praćenje brodova Ratne mornarice Rusije počela je da radi u Odesi, u njoj je angažovan personal iz neimenovane rumunske privatne vojne kompanije, rekao je izvor Sputnjika.

Velika Britanija pozvala svoje državljane da napuste Rusiju

Velika Britanija preporučuje svojim građanima da napuste Rusiju, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Evropol lovi imovinu sankcionisanih Rusa

Evropol je pokrenuo operaciju "Oskar" u cilju podrške finansijskih istraga država članica Evropske unije koje se odnose na imovinu fizičkih i pravnih lica koja su povezana sa ruskim napadom na Ukrajinu, za koju se sumnja da je stečena na kriminalni način.

Evropol je, kako se navodi u saopštenju, zajedno sa državama članica Evropske unije, Evrodžastom i Fronteksom pokrenuo operaciju "Oskar" koja će, osim finansijskih, podrazumevati i kriminalne istrage država članica u vezi sa zaobilaženjem trgovinskih i ekonomskih sankcija.

Operacija "Oskar" trajaće najmanje godinu dana i obuhvatiće niz odvojenih istraga, naveli su iz Evropola.

Nehamer na udaru zbog odlaska u Moskvu

Nemački mediji danas oštro kritikuju austrijskog kancelara Karla Nehamera zbog jučerašnje posete Moskvi i razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Glavni zaključak nemačke štampe je da je bilo bolje da ne putuje u Moskvu.

- Mala Austrija voli sebe da predstavlja kao gradioca mostova i diplomatsku veličinu u koncertu velikih. Šta god da je navelo kancelara Nehamera da se uputi u nemoguću misiju u Moskvu ima sigurno veze s tim pogledom Austrije na samu sebe - ističe „Zidojče cajtung“.

OPŠTE RASULO U UKRAJINSKIM REDOVIMA Predao se ceo pešadijski bataljon marinaca (FOTO/VIDEO)

EPA

 

"Frankfurter Algemajne Cajtung" ukazuje da je za verovati da je kancelar Nehamer spontano doneo odluku o putu u Moskvu, jer je on "sklon impulsivnim nastupima".

"Velt" se poziva na austrijsku poslovicu „iako ne koristi, ne šteti“ i ističe da ona najbolje opisuje put Nehamera u Moskvu.

„Ishod razgovora Nehamera sa Putinom je praktično nula. Ali više se nije moglo očekivati. Rusija u prošlosti nije pokazivala spremnost na razgovore. Austrija neguje dobre kontakte sa Moskvom, ali nema političku i ekonomsku snagu, koja bi bila potrebna da navede Moskvu na promenu kursa“, ocenio je „Hamburger Abendblat“.

Ukrajina granatirala Donbas

Zamenik načelnika Narodne milicije samoproglašene Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin izjavio je danas da je ukupno 20 civila DNR povređeno u protekla 24 sata u ukrajinskom granatiranju.

- U protekla 24 sata dve osobe su poginule, 20 je povređeno u granatiranju teritorije republike - poručio je Basurin, prenosi agencija TAS S.

Oglasio se Putin

Oružane snage Rusije u toku specijalne vojne operacije u Ukrajini deluju hrabro, kompetentno, efikasno i efektivno, koristeći najsavremenije vrste naoružanja, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom posete kosmodromu „Vostočni“ u Amurskoj oblasti.

OPŠTE RASULO U UKRAJINSKIM REDOVIMA Predao se ceo pešadijski bataljon marinaca (FOTO/VIDEO)

Foto: Sajt predsednika Rusije

 

 

Rusija: Sprečen pokušaj ukrajinskih snaga da pobegnu iz Marijupolja

Vazdušnim i artiljerijskim udarima ruska vojska je sprečila pokušaj ukrajinskih vojnika da pobegnu iz Marijupolja, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Predstavnik Ministarstva, general-major Igor Konašenkov rekao je na redovnom brifingu za novinare da su ostaci ukrajinskih jedinica, opkoljeni u fabrici „Iljič“, sinoć pokušali da se izvuku iz grada.

Bajden upozorio Indiju

Predsednik SAD Džozef Bajden stavio je do znanja indijskom premijeru Narendru Modiju tokom virtuelnog sastanka da Indiji nije u interesu da poveća uvoz energenata iz Rusije, rekla je sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki

Ministarstvo odbrane je pokazalo kako je ukrajinski Bajraktar ​​uništen kod zapadne obale Krima

Bespilotna letelica je izvršila izviđanje dejstava brodova Crnomorske flote, kao i obalnih i kopnenih položaja vojne tehnike Oružanih snaga Ruske federacije. Pogođen je projektilima iz brodskog PVO sistema "Štil".

 

 

Lukašenko stigao u Rusiju

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko doputovao je u radnu posetu Rusiji u okviru koje je planiran sastanak sa ruskim liderom Vladimirom Putinom.

„Beloruski avion broj jedan sleteo je na aerodrom u Blagoveščensku. Šefa beloruske države dočekalo je rukovodstvo Amurske oblasti i Blagoveščenska, kao i članovi beloruske delegacije koji su stigli dan ranije“, navodi se u saopštenju.

 

 

Pres-služba beloruskog predsednika dodaje da će se lideri Rusije i Belorusije danas sastati i da će povodom Dana kosmonautike posetiti kosmodrom „Vostočni“ u Amurskoj oblasti, u čijoj izgradnji infrastrukture se očekuje i učešće beloruskih stručnjaka. Putin i Lukašenko će se upoznati sa procesom izgradnje lansirnog kompleksa i razgovarati sa pilotima-kosmonautima i zaposlenima na kosmodromu.

Britanija: Očekuju se intenzivne borbe u istočnoj Ukrajini

Borbe u istočnoj Ukrajini će se intenzivirati u naredne dve do tri nedelje, a Rusija nastavlja da preusmerava svoje trupe u tu oblast, saopštilo je danas britansko Ministarstvo odbrane u redovnom dnevnom izveštaju.

Ruski napadi ostaju usredsređeni na ukrajinske položaje u blizini Donjecka i Luganska, uz dalje borbe oko Hersona i Nikolajev i ponovni napad prema Kramatorsku, saopštila je na Tviteru britanska vojna obaveštajna služba, prenosi Rojters.

 

 

Putin i Lukašenko danas u poseti kosmodromu Vostočni

Predsednik Rusije Vladimir Putin i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, posetiće danas kosmodrom Vostočni u Amurskoj oblasti Rusije na Dan kosmonautike. Planiran je bilateralni sastanak lidera, nakon čega će se obratiti novinarima, a ovo je prvo regionalno putovanje ruskog predsednika ove godine.

OPŠTE RASULO U UKRAJINSKIM REDOVIMA Predao se ceo pešadijski bataljon marinaca (FOTO/VIDEO)

EPA

 

 

U Rusiji se 12. april obeležava kao Dan kosmonautike, u znak sećanja na prvi let sa ljudskom posadom u svemir, koji je 1961. godine izveo sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin.

SAD nisu potvrdile upotrebu hemijskog oružja u Mariupolju

Sjedinjene Američke Države nisu potvrdile upotrebu hemijskog oružja u Mariupolju, ali su prethodno upozorile Ukrajince da bi Rusija mogla da upotrebi hemijske agense u tom gradu na jugoistoku Ukrajine, rekao je portparol Stejt departmenta Ned Prajs za CNN u ponedeljak.

- Do danas su nam bile dostupne verodostojne informacije da su se Rusi možda spremali da upotrebe agense, hemijske agense, potencijalno suzavac pomešan sa drugim agensima, kao deo napora da oslabe, da onesposobe ukrajinske vojne i civilne elemente koji su ukopani u Mariupolju, koristeći ove agente kao deo napora da oslabe tu odbranu - rekao je Prajs.

Zelenski: Čine ratni zločin

U noćnom obraćanju naciji u ponedeljak, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su ruske trupe koje se povlače iz delova severne Ukrajine namerno ostavile hiljade mina za sobom, što on smatra "ratnim zločinom".

 

 

Japan: Nove mere za Rusiju

Japanska vlada je danas odobrila dodatne sankcije za 398 pojedinaca i 28 organizacija iz Rusije, zbog vojne akcije u Ukrajini, objavljeno je na sajtu japanskog ministarstva spoljnih poslova.

Iz ukrajinskih gradova evakuisano ukupno 4.354 ljudi

Ukupno 4.354 ljudi evakuisano je u ponedeljak iz ukrajinskih gradova kroz humanitarne koridore, navela je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk u postu na Telegramu.

Mađu njima je i 556 osoba koje su juče evakuisane iz lučkog grada Mariupolja, koji je pod ruskom blokadom, preneo je Rojters.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (7)

Loading
ja

12.04.2022 08:55

Ovaj sigurno ocekivao cvjece i cokolade da ostave iza.

Milan

12.04.2022 10:28

Ruska posla-Ruska salata! U svemu je Rusija bila umešana! Od masakra, hakerskih napada, lažnih pregovora, lažne Video-montaže, silovanja, otrovanja po celom svetu, špijuniranje decenijama do genocida. To oduvek je Rusija radila i nadamo se da je ovo konačno kraj Ruske ere i Putinizma.

Beba

12.04.2022 10:45

Ovaj covek je najveci zivi lazov na Planeti Korumpirana marijoneta. Treba da gori u paklu

Milan

12.04.2022 11:00

Ruska posla-Ruska salata! U svemu je Rusija bila umešana! Od masakra, hakerskih napada, lažnih pregovora, lažne Video-montaže, silovanja, otrovanja po celom svetu, špijuniranje decenijama do genocida. To oduvek je Rusija radila i nadamo se da je ovo konačno kraj Ruske ere i Putinizma.

Dragan

12.04.2022 12:22

Ovaj zeleni isti kao i onaj crnogorski predsednik i jedan i drugi plaćenici zapada ovaj za Ruse a onaj za Srbe., 😂😂😂😂😂😂

Čika Jova

12.04.2022 14:15

Eto koliko pomažu Ukrajini. Vreme je da Zelenski ukapira šta im rade. Čim zagusti bežanija, osta Ukrajina na milost i nemilost.

Lana Lankovic

13.04.2022 06:05

Volodimir Zelenski i Stepan Bandera su bliski srodnici i najveci postovaoci Hitlera. Svi koji su verovali u Hitlera danas su u Evropskoj Uniji. Sta jos vise hocete, istorija se ponavlja.