U SRCU EVROPE Cene i inflacija u Belgiji na rekordno visokim nivoima
Tanjug/Ap

U situaciji kada zemlja beleži najmanju stopu ekonomskog rasta u EU, a inflacija 8 procenata iz februara nije viđena još od 1983. godine, mnogi građani se žale da ne mogu da izdvoje novac za osnovne potrebe, a na prvom mestu račune za grenjanje.


Skok cena u Belgiji primetan je još od septembra prošle godine, a ubrzan je zbog rata u Ukrajini i maksimalnih cena energenata na svetskim tržištima.

Samo za mesec dana u Belgiji je cena dezela porasla za 50 centi po litru i probila je psihološku granicu od dva evra i dostigla 2,23 evra po litru dizela.

Istovremeno, cena gasa u Belgiji skočila je na skoro 2 evra po litru ( 1,97) što je drugo poskupljenje tokom ove godine od početnog iznosa 1,59 iz decembra 2021. godine.

Cene kerozina koji se takođe koristi za grenjanje, od 1. marta su porašle preko 1 evra po litru i uz manje osecilacije se kreću između 1,1 i 1,4 evra po litru.

Skok cena energenata doveo je do uvećanih računa za grejanje tako da se pročenjuje da bi prosečno domaćinstvo u Belgiji, po trenutnim cenama, godišnji račun za gas trebalo da plati u proseku 3700 evra na godišenjem nivou u odnosu na 2500 evra iz prošle godine.

Skok cena grenja doveo je do situacije da preko milion korisnika u poslednjih godinu dana zatraži produžetak isplata odnosno plaćanje računa za grenjanje na rate.

Prema trenutnim cena, godišnji račun za električnu energiju u Belgiji bi u proseku bio 1800 evra odnosno 500 evra više nego prošle godine.

Država je, da bi pomogla građanima sa manjim primanjima, proširila tzv socijalne tarife za grejanje koje su i do 4 puta manje u odnosu na standardne.

Od 1. marta do 1. jula takse na električnu energiju u Belgiji će biti smanjenje sa 21% na 6% , a građani će dobiti po 100 evra jednokratne pomoći.

Cene energenata neminovno su se odrazile i na porast cena hrane i nekretnina u Belgiji.

Pročeno cene u belgijškim supermartketima u poslednjih par mesei porasle su između 3 i 5 procenata, dok je cena kavdarta skočila za 11, 8 procenata.

Ono što najviše brine Belgijance jeste da ovo nije kraj i da će cene nastaviti da rastu u narednom periodu.

  BONUS VIDEO

 

 


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Neko

14.03.2022 21:58

Slusajte Ameriku,ovce su za sisanje.Zavadi pa vladaj,eee moja EU.