SRBI PRODAJU PLACEVE ZA BASNOSLOVAN NOVAC Hektar zemlje ide do neverovatnih MILION EVRA, ali mora da ispuni JEDAN USLOV
Printscreen

U oglasima za nekretnine u Srbiji sve češće se može videti ponuda za kupovinu zemljišta sa izvorom pijaće, mineralne ili termalne vode. Na zemljištu u privatnom vlasništvu od Banata do Pirota nalaze se izvori koji podižu cenu parcele, imaju sve više kupaca i zainteresovanih strana.  

Prema zakonu, izvori vode ne mogu se eksploatisati bez vodne dozvole i svi izvori se nalaze u vlasništvu države, bilo da se radi o državnom ili privatnom imanju. Ipak, ovakve parcele nude se po visokim cenama, jedan ar košta prosečno 3.000 do 4.000 evra u zavisnosti od lokacije, dok hektari dostižu cene od pola miliona, pa do milion evra. 

GDE SU NAJBOLJI PLACEVI?

U oglasima se nudi zemljište koje se nalazi u Vojvodi, na jugu Srbije, u Zapadnoj Srbiji. Gotovo da nema dela Srbije u kojem nema izvora pijaće ili termalne vode koji još uvek nije iskorišćen.

"Na prodaju je šumsko zemljište u selu kod Grdelice, na pristupačnom terenu, površine 195 ari. Takođe se prodaje  poljoprivredno zemljište koje ima 12 ari. U šumi postoji izvor hladne, bakterološki i hemijski ispravne vode. Cena po dogovoru", stoji u jednom od oglasa. 

Osim toga, u okolini Valjeva, naročito u delu oko Povlena i Divčibara, nudi se zemljište sa izvorima mineralnih voda. Jedno od takvih nalazi se u selu Oglađenovac. 

“U pitanju je parcela na kojoj je moguće izgraditi objekte za aktivaciju banjskog turizma. Katastarska veličina parcele je 1.5 hektara. Posedujem svu prateću dokumentaciju o kvalitetu prirodne mineralne vode za piće. Cena po aru je 3.167 evra, dok je cena ukupnog zemljišta 475.000 evra”, navodi vlasnik ovog zemljišta. 

IZVORI TERMALNE VODE POSEBNO NA CENI

Na prodaju su i zemljišta ne samo sa pitkom, već i sa geotermalnom vodom. U blizini magistralnog puta Temerin Bečej u južnom Banatu, prodaje se zemljište na kome se nalaze izvori termalne vode temperature oko 76 stepeni.

“To je potez kroz koji se provlači žila Morahalom banje. Zemljište je 25 kilometara udaljeno od Novog Sada i idealno je za više namena. To je idealna prilika za izgradnju velnes i spa centra, hotela, odmarališta i kompletnog kompleksa banje staklenika, plastenika ili radne hale, jer su utrošci energije minimalni. Cena je 1.500.000 evra ili 3.464 evra po aru”.

Osim toga, na 30 kilometara od Kopaonika, u blizini Jošaničke banje, prodaje se zemljište od 22 hektara, sa dva izvora pitke vode, po ceni od 1,1 milion evra. Na Zlatiboru, u blizini Zlatiborskih konaka, prodaje se 13 ari zemljišta za 5.000 eura po aru, sa prirodnim izvorima mineralne vode. 

ISPOVEST KUPCA

Jedan od onih koji je nedavno odlučio da kupi zemljište sa izvorom pijaće vode je M. F., koji živi i radi u Beogradu.

“Čuo sam od kolega da se u okolini Povlena prodaje zemljište od pola hektara po ceni od samo 7.000 evra, kao i da se na placu nalazi izvor vode. Odlučio sam da kupim tu zemlju, koju je prodavao čovek koji nije imao naslednike i nudio je vrlo povoljno. Smatram da zbog izvora zemljište vredi mnogo više i da može da se proda po boljoj ceni. Ja nemam vremena da se bavim vodom, tražim dozvole i iskoristim izvor, ali već prodajem zemlju tako što je delim na are i imam dobru zaradu”, kaže on.

Srbija se nalazi među prvih 50 zemalja u svetu koje imaju zalihe pitke vode. Za dve godine istraživanja detektovano je više od 2.000 hidrogeoloških pojava, a veruje se da ih ima više od 6.000.

To govori o velikim hidrogeološkim potencijalima podzemnih voda. Od više od 400 izvora, tek se trećina koristi za plasman na tržište, dok  gotovo 80 odsto flaširane vode iz srpskih izvora proizvode fabrike iz inostranstva.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
deda

22.01.2022 16:12

Posedujem analizu da u Novom Beogradu blizini hotela Nacional postoje tople vode koje bi mogle da zimi greju ceo Novi Beograd. Za sada toliko.