HOĆE LI NAMIRNICE OPET POSKUPETI Pet proizvoda koji moraju zadržati svoju cenu
Jutjub/ Anita

 

Kaže da se pokazalo da je donošenje uredbe bilo ispravno i da su je trgovci u potpunosti primenili, kao i da je snabdevenost tržišta dobra i da nije došlo do pojave špekulativnih cena.


"U 2022. godinu smo ušli sa nasleđenom inflacijom koja je došla sa globalnog tržista cena hrane i sirovina, i ta nasleđena inflacija će i u narednom periodu, a svakako u prvoj polovini 2022. godine, predstavljati najveći izazov", rekla je Matićeva.

Podsetila je da je Vlada Srbije uredbu donela, pre svega, kako bi zaštitila socijalno najugroženije slojeve našeg stanovništva, ali i da bi zaštitila tržiste od nekontrolisanog rasta cena.

"U tom smislu, smatramo da bi i u narednom periodu ova uredba trebalo da ostane na snazi i u prilog tome, između ostalog, govori i činjenica da prvi ovogodišnji izveštaj koji je organizacija UN za hranu i poljoprivredu objavila, pokazuje da je u Evropi, kada govorimo o ceni hrane i sirovina, u toku 2021. godine došlo do skoka od 28,1 odsto", ukazala je Matićeva.
HOĆE LI NAMIRNICE OPET POSKUPETI Pet proizvoda koji moraju zadržati svoju cenu

Slika ekrana/K1

 

Ističe i da svetski ekonomisti upozoravaju da u 2022. godini, pre svega, zbog i dalje neizvesnih pandemijsih uslova kao i sve neizvesnije klimatske situacije, ne možemo biti veliki optimisti kada je reč o cenama hrane i sirovina.

"I to je još jedan od razloga zbog kojih treba biti dodatno oprezan i u tom smislu i dalje ovakve mere predlagati i produžiti ovu uredbu", rekla je Matićeva Tanjugu.

Napominje i da su ekonomisti Svetske organizacije za hranu i piće u svom izveštaju istakli da je tokom 2021. godine došlo do rekordnih cena, pre svega žitarica - cena kukuruza je skočila za 44,1 osto, pšenice za 31,3 odsto, a cena jestivog biljnog ulja je dostigla rekordnu istorijsku cenu od 65,8 odsto u odnosu na 2020.

"Svi ovi podaci nam govore da moramo biti dodatno oprezni kada govorimo o tržištu sirovina i hrane, kao i o njihovim cenama koje, na neki način, i dalje moraju biti pod budnim okom vlade i svih odogovornih", istakla je Matićeva.

HOĆE LI NAMIRNICE OPET POSKUPETI Pet proizvoda koji moraju zadržati svoju cenu

EPA/Terje Bendiksby

 

Na pitanje na koji vremenski period bi se odnosila produžena uredba, Matićeva je odgovorila da će Vlada Srbije tu odluku doneti na osnovu izveštaja Svetske organizacije za hranu i poljoprivredu i kretanja na globalnom tržistu.

Kako je istakla, na isti način biće doneta i odluka i o vrstama namirnica koje će biti obuhvaćene uredbom.

Na pitanje da li je Uredba o ograničavanju cena namirnica tokom proteklog perioda bila poštovana, Matićeva kaže da je tržišna inspekcija imala mnogo izlazaka na teren i da je njihov zaključak da su trgovci poštovali uredbu.

"Bilo je manjih prekršaja odredbi koje smo izrekli i oni su se uglavnom odnosila na neke prodajne objekte u unutrašnjosti Srbije, dok su veliki trgovački lanci poštovali uredbu Vlade Srbije", istakla je Matićeva.

Vlada Srbije je 30. novembra donela Uredbu o ograničenju proizvođačkih cena i cena na veliko i malo za pet osnovnih životnih namirnica, u trajanju od 60 dana.

HOĆE LI NAMIRNICE OPET POSKUPETI Pet proizvoda koji moraju zadržati svoju cenu

EPA/ANTONIO BAT

 


Ograničenje cena odnosi se na šećer, brašno tipa T-400, suncokretovo ulje, svinjsko meso od buta i UHT mleko sa 2,8 procenata mlečne masti. Ta uredba ističe početkom februara.

Vlada je prethodno, u prvoj polovini novembra, donela Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500, po kojoj je ograničena maksimalna maloprodajna cena hleba od brašna T-500 na 46 dinara u narednih šest meseci sa mogućnostima produženja.

Bonus video

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading