PREVIRANJA NA TRŽIŠTU ZBOG ENERGETSKE KRIZE Nemačke kompanije traže dodatne kredite
Tanjug/Ap

Naime, nemačka komunalna kompanija Uniper je bila prinuđena da zatraži 10 milijardi evra za nove kreditne linije nakon što je rast cena prirodnog gasa i električne energije bez presedana doveo do naglog porasta obaveza jedne od najvećih evropskih energetskih kompanija na osnovu fjučers ugovora.

PREVIRANJA NA TRŽIŠTU ZBOG ENERGETSKE KRIZE Nemačke kompanije traže dodatne kredite

Shutterstock/MeloDPhoto

 

 

Uz zajmodavca sa državnom podrškom, KfW, koji obezbeđuje 2 milijarde evra enormnog paketa finansiranja, zajedno sa 8 milijardi evra od Uniperovog finskog vlasnika Fortuma, bankari sada strahuju od borbe za kredite među manjim kompanijama u regionu jer se banke iz privatnog sektora povlače.

RWE, još jedna od najvećih nemačkih komunalnih kompanija, saopštava da je takođe napravila rezervacije za kredit, bez navođenja dodatnih detalja.

U utorak, peta najveća nemačka kompanija STEAG saopštila je da je obezbedila najmanje 100 miliona evra dodatnog finansiranja kako bi se zaštitila od ekstremnog rasta cena i nestabilnosti tržišta.

Povećanje evropskih cena za oko 250 procenata, ostavilo je brojne kompanije izloženim, zahtevajući od njih da deponuju dodatna sredstva za pokrivanje plaćanja vezanih za hedžing, poznate kao "margin calls" (poziv za doplatu).

Pozivi za doplatu nastaju kada jaz između spot cena električne energije i nivoa na kome su komunalne kompanije prodale svoju proizvodnju na bazi terminskih ugovora postane preveliki, primoravajući ih da objave doplatu kao dokaz da mogu da izvrše isporuku.

Prilikom isporuke, ovi ugovori se obično poništavaju i novac se vraća komunalnim kompanijama, što je uobičajeno poslovanje sve dok promene cena nisu previše dramatične.

Međutim, nedavna volatilnost je promenila ovu dinamiku, što je dovelo do toga da komunalne kompanije traže veći finansijski prostor.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading