NIŽE PENZIJE BRŽE RASTU Januarski ček biće uvećan za 5,5 odsto, a penzioneri dobijaju i dodatnu pomoć
Alo/ Ilustracija

Kada počne isplata januarskih primanja seniorima, ček če biti uvećan za dodatnih 5,5 odsto, što znači da će prosečni penzioner u Srbiji primati mesečno nešto manje od 31.000 dinara.

Posle teških reformi, poslednje godine beleže rast i u dinarskoj vrednosti, kao i u evrima, pošto od 2018. godine kurs nije mnogo varirao. Tako prosečna penzija u prvoj polovini ove godine, odnosno u periodu od januara do juna iznosi 29.383 dinara, odnosno oko 250 evra.

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić objašnjava da realni rast treba da isključi efekat inflacije, odnosno da se realnim rastom meri kupovna moć penzije.

- Prosečna inflacija u narednoj godini će najverovatnije iznositi između pet ili šest odsto, što znači da će rast penzija prema švajcarskoj formuli biti približno jednak rastu cena, odnosno da neće biti njihovog realnog rasta - kaže profesor Arsić. - Međutim, ako se penzijama doda vanredna uplata u iznosu od 20.000 dinara i ravnomerno rasporedi na 12 meseci, to ima za posledicu uvećanje svih čekova za 1.667 dinara mesečno. Kada se uzme u obzir i ova finansijska podrška, primanja najstarijih će u narednoj godini imati realni rast, pri čemu će visina tog rasta biti drugačiji za različite nivoe penzija.

Profesor objašnjava da će sa vanrednom uplatom realni rast prosečnih primanja penzionera, uz inflaciju od šest procenata, u narednoj godini biti oko pet odsto.

U tom slučaju za najstarije čija su primanja niža od proseka rast će biti veći od pet, dok bi čekovi koji su veći od proseka imati manji rast od toga.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Duda

03.01.2022 10:59

Da, rastu penzije za 5,5% pa na 16.000=800,00 baš imamo da skače mo od sreće, a koliko rastu cene, tj. Inflacija, kažetd 6%,strašno,a pomoć svima ista, 50.000-80-1000 i nama sa 16.000 bravo za državu