NAJPOZNATIJA KAMATNA STOPA ODLAZI U ISTORIJU Dužnici su zbog nje i sebi presuđivali
Shutterstock

 

Jedna od najpoznatijih referentnih kamatnih stopa odlazi u istoriju. S prvim danom nove godine u istoriju odlazi Libor, referentna kamatna stopa koja je decenijama bila polazna tačka za cene finansijskih instrumenata, da bi joj na koncu presudila pohlepa.

U istoriju odlazi kamata zbog koje su pre oko desetak godina mnoge porodice u Srbiji ostajale bez stanova kupljenih na kredit u švajcarcima. Zbog rapidnog rasta kamate i rata na kredite (i po 300 evra na ratu od 300), mnogi su sebi i presuđivali, i o tome se javno pričalo. Dvojica muškaraca iz unutrašnjosti Srbije izvršila su samoubistvo jer im je rata za stambeni kredit u švajcarcima duplirana za manje od godinu dana, pisao je 2015. godine Blic. O svemu tome supruga jednog od njih je pričala na prvom sastanku radne grupe za švajcarce u Vladi na kome je učestvovao i tadašnji premijer.

Stambene kredite u švajcarcima uzelo je oko 22.000 građana. Njih 3.080 prihvatilo je neko od četiri rešenja centralne banke, a ostali su tražili konverziju u evro. Tadašnji ministar finansija Dušan Vujović preporučio je bankama „da shodno svojim mogućnostima preispitaju kredite za one koji su u teškoj situaciji“. Pojedine banke bile su spremne na reprogram duga za samohrane majke, nezaposlene i invalide.

Sada deceniju nakon otkrića da su banke dogovorno nameštale Libor, što je skraćenica za London Interbank Offered Rate, i time oštetile milione klijenata, kamatna stopa se naposletku gasi.

Prema pisanju Rojtersa, banke i regulatori će novogodišnju noć provesti ispred svojih ekrana da gašenje Libora ne pođe po zlu. Prema proceni konsultantske kuće Oliver Vajman, banke su potrošile oko 10 milijardi dolara na pripremu za taj događaj.

Alo/ Dejan Briza

 

 

- Biću za radnim stolom na Božić i novogodišnje praznike, a znam da će i drugi biti na istom mestu za svaki slučaj, rekao je Rojtersu Edvin Skuling Later, direktor za tržišta u britanskom regulatoru FCA (Financial Conduct Authority).

Vrednost lepeze finansijskih instrumenata, od hipotekatnih, studentskih i korporativnih kredita, u kojima je baza Libor dosezala je početkom ove godine 265 biliona dolara.

Otkriće afere koja je dovela do milionskih kazni bankama izazvala je potres na finansijskom tržištu kakav se nije video od uvođenja evra 1999.

Liborov dlazak u istoriju potpomogli su regulatori nakon otkrića da su najmoćnije banke nameštale kotacije da ostvare dodatni profit, a zameniće ga kamatne stope koje računaju centralne banke, među kojima američki Fed, Banka Engleske i Evropska centralna banka, prenosi Poslovni dnevnik.

Fed je poručio da će Libor zameniti njegova Sofr stopa koja se temelji na oko bilion dnevnih transakcija što je čini bitno otpornijom na manipulacije i nameštanja. Tomas Vipf, čelnik Alternativnog odbora za referentne kamate (ARRC) pod okriljem Feda, ističe da kompleksnost gašenja Libora podseća na milenijumski bag.

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading