CENA FUTOŠKOG KUPUSA NAGLO SKOČILA Prodavci zabrinuti, prinosi prepolovljeni
Printskrin

 

Prosečna cena futoškog kupusa prošle godine je bila 40 dinara, dok je ove godine duplo veća – 80 dinara, a pred “Futošku kupusijadu” cena originalnog futoškog kupusa dostigla je i iznos od 90 dinara po kilogramu.

Razlog tome su veliki gubici u prinosu, a kako je predsednik Udruženja “Futoški kupus” Miroljub Janković rekao, iako je cena povećana, gubitak koji su proizvođači imali nije nadoknađen. Uprkos visokim cenama, potražnja za futoškim kupusom veća je nego lane.

Briga futoških proizvođača počela je u drugoj polovini juna i prvoj polovini jula, tokom velikih vrućina, kada je kupus posađen. 

- Žestoke vrućine u drugoj polovini juna, tokom jula i avgusta učinile su da temperature zemljišta dostignu i do 49 stepeni Celzijusovih u površinskom sloju – kazao je Janković.

- Visoka temperatura spaljuje biljke i morali smo da rashlađujemo zemlju da bismo mogli da radimo. Temperaturni šokovi uticali su da jedna količina zasada ugine i već tada smo mogli pretpostaviti da će prinos biti manji.

Biljke koje su preživele su dobro podnosile vrućinu i napredovale su, sve do kraja septembra, kada je trebalo da počne proces glavičenja.

- Futoški kupus već od 20. septembra do 1. oktobra kreće da se glaviči i on je do tada izgledao fenomenalno, imao je dobru kondiciju i lisnu masu – rekao je Miroljub.

- Međutim, kada je krenulo glavičenje, videli smo da imamo problem. Jako puno biljaka je ostao bez glavice, a sama faza glavičenja je trajala nepunih 50 dana. Oko 25 odsto biljaka se nije uglavičilo, što je i nama proizvođačima sa dugogodišnjim iskustvom, kao i struci, neobjašnjivo.

Janković se proizvodnjom futoškog kupusa bavi već 40 godina i istakao je da se do sada nije desilo da prinosi budu i više nego prepolovljeni.

Po katastarskom jutru, Miroljub je prethodnih godina imao i do 30 tona prinosa, dok je ove godine ta brojka oko 12 tona.

Futožani nisu odahnuli zbog prodatog celokupnog prinosa jer su brige za narednu sezonu već počele. Tome u prilog idu i cene đubriva, koje su skoro troduplo veće za razliku od proleća.

Kao i prethodnih godina, proizvođače originalnog futoškog kupusa brinuli su i oni koji varaju kupce.

Na glavnom putu u Futogu, gde se kupus već tradicionalno prodaje, uočeno je oko petnaestak prodavaca lažnog futoškog kupusa, koji su odlučili da iskoriste nedostatak kupusa. Kako je Miroljub rekao, rešenja nema, ali je bilo koškanja i ružnih reči.

- Uvek ima onih koji prodaju kupus pod brendom futoškog kupusa, a da on to nije, ali ove godine je bilo mnogo više švercera nego ranije – objasnio je Janković. – Oni su, maltene, sva mesta zauzeli, među njima je bilo i Futožana koji nikad nisu prodavali kupus, ali i ljudi koji ne znamo odakle su. Svi zajedno su varali kupce i prodavali svoj kupus kao futoški.

Kako ne bi bili prevareni, sugrađani pri kupovini futoškog kupusa treba da potraže obeležja Udruženja “Futoški kupus”, koja su izuzetno prepoznatljiva – identična su za svakog proizvođača, a razlikuju se samo po sertifikacionom broju, imenu, prezimenu i adresi.

Uz to, kao i prošle godine, futoški kupus se prodavao u zelenim yakovima sa oznakama Udruženja.

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading