DO STANA NA RATE MOŽE I PAUŠALAC Evo koji su uslovi banke za dobijanje kredita
Alo/ Ilustracija

Paušalac lakše ispunjava uslove za stambeni kredit u Srbiji ukoliko ima zaključen ugovor "na neodređeno" sa stalnim klijentom, odnosno poslovnim partnerom, od koga dobija redovna mesečna primanja preko računa. To može biti uslov banke prilikom odobravanja kredita za paušalno oporezovane preduzetnike.

S druge strane, ukoliko je ugovor između paušalaca i njegovog poslovnog partnera sklopljen "na određeno", rok otplate stambenog kredita se usklađuje sa rokom na koji je zaključen ugovor o poslovno - tehničkoj saradnji.

"Suština je da se utvrdi da paušalac nije angažovan na jednokratnom projektu, već da je u pitanju saradnja koja će trajati u dužem vremenskom periodu", objašnjava Katarina Ocokoljić, sekretar Udruženja finansijskih institucija Privredne komore Srbije.

Pored paušalaca , posmatra se i poslodavac, odnosno, partner sa kojim on sarađuje. Ukoliko su u pitanju, na primer, renomirane IT kompanije sa dugogodišnjim iskustvom, tada je potrebno da paušalna agencija postoji minimum šest meseci kako bi mogla da aplicira za stambeni kredit.

"Ukoliko paušalac, podnosilac zahteva, radi za startape i strane kompanije o kojima banka nema dovoljno informacija, onda se najčešće oslanja na utvrđivanje senioriteta samog klijenta i stabilnosti njegovih prihoda u poslednje dve godine, kaže Ocokoljićeva.

U tim slučajevima, dodaje, traže se na uvid ugovori o prethodnim angažovanjima i promet u banci.

Kreditna sposobnost se obračunava kao i kod ostalih fizičkih lica, s tim što je u ovom slučaju zarada zapravo dogovoren redovan prihod koji se ostvaruje na osnovu ugovora sa kompanijom poslodavcem, odnosno poslovnim partnerom, navodi Ocokoljićeva.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading