Kako se prijaviti za 20 evra od države?
Alo/ Ilustracija

Još je juče ministar finansija Siniša Mali najavio da danas kreće prijava za još 20 evra državne pomoći. Ministar je naglasio da za pomoć ne moraju svi da se prijave.

Građani koji su se prijavili za 30+30 evra, automatski su prijavljeni i za ovu vrstu dodatne pomoći, a isto važi i za korisnike penzija, primaoce socijalne pomoći i lica u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.

Pomoć u vidu 20 evra biće isplaćena 7, 8. i 9 decembra, a do 8 časova ujutro se već prijavilo 3.500 građana.

Prijava se obavlja preko portala Uprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.rs.

Pravo na dodatni novac od države, prema Zakonu, imaju svi punoletni građani sa prebivalištem na teritoriji Republike Srbije i važećom ličnom kartom, kao i oni koji su u međuvremenu stekli pravo na pomoć, bilo da su postali punoletni ili dobili državljanstvo, prebivalište i ličnu kartu.

Kako da se prijavite?

Na sajtu Uprave za trezor pojaviće se odeljak "Podnošenje prijave". Klikom idete dalje na obrazac koji sadrži tri polja: JMBG, broj lične karte i banka u kojoj imate račun.

Kako se prijaviti za 20 evra od države?

Printscreen

 

Ako nemate račun u banci, izaberite preko koje banke želite da vam stigne novac, te će vam biti otvoren jednokratni namenski račun, bez ikakvih troškova.

Kako se prijaviti za 20 evra od države?

Printscreen

 

Sistem će vas pitati da proverite podatke i potvrdite ih ukoliko su tačni.

Kako se prijaviti za 20 evra od države?

Printscreen

 

Zatim će vam stići obaveštenje da ste se uspešno prijavili.

Kako se prijaviti za 20 evra od države?

Printscreen

 

Ukoliko ste već prijavljeni za pomoć države, sistem će vas o tome obavestiti u vidu poruke.

Kako se prijaviti za 20 evra od države?

Printscreen

 

Ministar je istakao da će 7. decembra, 20 evra biti uplaćeno najstarijim građanima, primaocima novčane socijalne pomoći i licima u Zavodu za izvršenje krivičnih sakcija, a da će 8. i 9. decembra i ostali građani Srbije dobiti tu pomoć.

Mali je podsetio i da naši najstariji sugrađani mogu da očekuju još po 20.000 dinara u februaru naredne godine, što je predviđeno i budžetom za 2022. godinu, koji će se uskoro naći pred poslanicima Skupštine Srbije.

- Uložili smo ukupno osam milijardi evra kroz tri paketa pomoći, da pomognemo našoj privredi i građanima Srbije. Svako obećanje koje smo dali isplatili smo u dan i u dinar. Imamo planiranu i projektovanu stopu rasta od preko sedam odsto samo za ovu godinu, a sa druge strane smo sačuvali makroekonomsku stabilnost - rekao je Mali.

Mi smo našu privredu spasili

On je istakao i da će udeo javnog duga u BDP do kraja godine biti do 58,2 odsto, odnosno ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto.

- U doba krize država je reagovala i pokazala da je ozbiljna i stabilna. Mi smo našu privredu spasili - rekao je ministar finansija i dodao da je najvažnija pomoć privredi makroekonomska stabilnost jer privreda očekuje stabilnost kursa, stabilnost plaćanja…

Kako se prijaviti za 20 evra od države?

Printscreen/ RTS

 

On je naveo i da budžetom za 2022. godinu nije predviđen novi konkretan paket pomoći.

- Pratimo situaciju, gledamo šta se dešava i kada je kovid u pitanju i kada je energetska kriza u pitanju, kako bismo reagovali na vreme. Ono što je najvažnije kada je u pitanju budžet za narednu godinu je da u njemu imamo prosečno povećanje plata u javnom sektoru od 7,3 odsto, odnosno sedam odsto za sve zaposlene, i osam procenata za one koji su u vojsci, koji rade u socijalnoj službi i za zdravstvene radnike - rekao je Mali.

Povećanje plata i penzija

Takođe, dodao je, predviđeno je i povećanje penzija 5,5 odsto po švajcarskoj formuli, a svim penzionerima će biti isplaćeno i po 20.000 dinara u februaru, čime se dolazi do 11,2% povećanja penzija u 2022. godini u odnosu na ovu godinu.

- Imamo i povećanje minimalne zarade od 9,4 odsto, pa tako minimalna zarada od 1. januara ide na preko 35.000 dinara, odnosno 300 evra - rekao je Mali i ocenio da je to podrška građanima i njihovom životnom standardu.

Kako se prijaviti za 20 evra od države?

Alo/ Ilustracija

 

Podsetio je da je planiranim kapitalnim budžetom za narednu godinu predviđeno više od 480 milijardi dinara za auto-puteve, ulaganja u bolnice, škole… 

- To je naša podrška privredi u smislu podsticaju razvoja koje mi kao država dajemo, i to se pokazala kao uspešna politika s obzirom da očekujemo ove godine rast od preko sedam odsto našeg BDP-a - rekao je Mali.

Rast od 4,5 posto

On je podsetio i da je je za sledeću godinu projektovan rast od 4,5 odsto.

- Srbija pobeđuje u ekonomiji i ostvaruje nikada više stope rasta uprkos ogromnoj globalnoj krizi koja je izauzvana kovidom 19, što pokazuje i ozbiljnost i pravičnost naše ekonomske politike - rekao je Mali.

Govoreći o inflaciji, Mali je istakao da ona neće prelaziti projektovanu gornju granicu.

- Ono što kaže MMF i ostale institucije je da će se inflacija u drugom kvartalu naredne godine smanjivati, tržište će se stabilizovati, smiriće se situacija - rekao je Siniša Mali.

Kako je istakao, reč je o inflaciji koja je uvezena spolja zbog cene energenata i prekida u lancima snabdevanja koji su izazvani Kovidom 19, ali se očekuje smirivanje na tom polju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading