STIGLA POTVRDA IZ MINISTARSTVA FINANSIJA Novo povećanje plata i penzija, a u januaru 20.000 dinara
Shuterstoock

 

Stevanović je za Prvu televiziju pojasnio da je predviđeno povećanja plata zaposlenih u javnom sektoru od sedam procenata, dok će zarade za zaposlene u socijalnim službama, zdravstvu i vojsci porasti osam odsto, i dodao da za to ima dovoljno novca u budžetu.

Rast plata

Navodeći da je iznos sredstava predviđen za povećanje plata održiv, on je naglasio da Ministarstvo finansija i Vlada Srbije predviđaju i sprovode u delo povećanje plata koje je apsolutno održivo.

„Želimo da obezbedimo trajan, stabilan i stalan rast plata“, rekao je on.

Kako je istakao, država ne želi da dovede sebe ponovo u poziciju da mora da smanjuje plate.

„Daleko smo od toga. Totalno smo preokrenuli putanju, i idemo i usmereni smo na rast životnog standarda, povećavamo plate i penzije i to trajno“, rekao je Stevanović i dodao da država vodi računa i o zapošljavanju novih kadrova te da se za narednu godinu planira povećanje broja zaposlenih kako u zdravstvu, tako i u nauci, obrazovanju…

STIGLA POTVRDA IZ MINISTARSTVA FINANSIJA Novo povećanje plata i penzija, a u januaru 20.000 dinara

Shutterstock/Janusz Pienkowski

 

Govoreći o povećanju minimalne zarade za 2022. godinu, državni sekretar je ocenio da su na pregovorima tokom avgusta i septembra, i poslodavci i sindikati i država bili na istom zadatku.

„Nama je cilj da u kratkom roku izjednačimo minimalnu potrošačku korpu sa minimalnom zaradom. I na odličnom smo putu da to i uradimo“, rekao je Stevanović i pojasnio da je pokrivenost potrošačke korpe minimalnom zaradom veća od 80 odsto.

Stevanović je istakao i da u poslednjih par godina zarade rastu i u privatnom sektoru, u proseku iznad sedam odsto, i to mnogo brže nego inflacija.

Penzije

Kada je reč o penzijama, Stevanović je podsetio da je švajcarska formula u primeni od 2020. godine i da Srbija ima stabilan penzioni sistem.

„Država pored švajcarske formule koristi svaki fiskalni prostor da pomogne penzionerima i tako se oduži našim najstarijim građanima koji su podneli ogroman deo tereta“, rekao je Stevanović.

STIGLA POTVRDA IZ MINISTARSTVA FINANSIJA Novo povećanje plata i penzija, a u januaru 20.000 dinara

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

On je podsetio i da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar finansija Siniša Mali obećali da će već u februaru svim penzionerima biti isplaćena jednokratna pomoć od po 20.000 dinara.

Privredni rast

Govoreći o privrednom rastu, Stevanović je istakao da će u ovoj godini on biti iznad sedam procenata, odnosno da se očekuje da bude i 7,5 odsto, dok je za sledeću godinu predviđen rast od 4,5 odsto.

„To je rast koji će biti stabilan. Ne govorimo više o rastu kao što je bilo u prethodnom periodu od jedan ili dva procenata. Ulagali smo, investirali u prethodnom periodu, povećavali proizvodne kapacitete, tako da smo obezbedili trajan i stabilan rast u narednom periodu“, zaključio je Stevanović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Srb

09.11.2021 09:20

Radi štamparija. Dobro došli u '90-e. Trebaće bam novi Avramović.