ZNAČAJNO POBOLJŠANJE Ministar Mali saopštio sjajne vesti!
Tanjug/Strahinja Aćimović

"Evropska komisija je danas objavila Jesenju ekonomsku prognozu za 2021. godinu za EU i države kandidate, u kojoj je povećala projekciju rasta BDP-a naše zemlje na 6,7% za 2021. godinu, što je značajno poboljšanje u odnosu na Prolećnu prognozu, koja je predviđala rast od 5,3% BDP.

Za 2022. godinu se predviđa rast od 4.3% BDP što je, takođe, poboljšanje u odnosu na prethodnu prognozu, koja je predviđala rast od 4% BDP u sledećoj godini.

To je još jedna promena prognoze privrednog rasta naviše koja stiže od relevatnih međunarodnih institucija i potvrda našeg uspeha. 🇷🇸Uspeli smo da zadržimo makroekonomsku stabilnost u vreme krize, i to pre svega zahvaljući obimnom paketu podrške privredi i gradjanima od čak 8 milijardi evra. Mi verujemo da ćemo rasti i više od 7%, a za sledeću godinu prognoziramo rast od 4,5%.

 

 

Podsećam da je Međunarodni monetarni fond ovog oktobra takođe revidirao svoju procenu rasta. MMF je u junu, povećao prognozu rasta sa 5 na 6%, a zatim u oktobru ove godine na 6,5 procenata. Slične procene je dala i Svetska banka. Ona je u svom jesenjem izveštaju o svetskim ekonomskim izgledima za jedan odsto povećala prognozu rasta Srbije za 2021. godinu i to na šest procenata. Svetska banka je u januaru ove godine predviđala rast Srbije od 3,1 odsto, što znači da je svoju projekciju povećala za čak 2,9 procenata.

Nastavićemo da se borimo na dva koloseka, kako bismo nastavili da rastemo i poboljšavamo kvalitet života gradjana. Jedan je podsticanje inkluzivne ekonomije bazirane inovacijama, znanju i zelenom rastu. Sa druge strane, država će paralelno nastaviti sa visokom investicionom javnom potrošnjom. Naš kapitalni budžet za narednu godinu je na nivou od 7,3 procenata BDP-a, odnosno 485,6 milijardi dinara i mi nastavljamo sa velikim infrastrukturnim projektima koji podstiču privredu i zapošljavanje.", napisao je Mali.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading