KREĆE OD PONEDELJKA Država sve plaća, na račune leže 200 evra, krajnji rok je 30. april
Shuterstoock

 

"To je proces nove fiskalizacije i proces uvođenja novih e-faktura. Hoćemo da izgradimo jedno konkurentnije i transparentnije poslovno okruženje u našoj zemlji", istakao je Mali.

Naglasio je da se od ponedeljka, prvog novembra, kreće sa uvođenjem novog sistema fiskalizacije u našoj zemlji.

"Shodno zahtevima naših privrednika, imaćemo prelazni period do kraja aprila naredne godine. Dakle, narednih šest meseci imaćemo i postojeći i novi model fiskalizacije, nakon toga samo novi. Ovaj novi je potpuno moderan i savremen sistem. Podsetiću da postojeći sistem datira još iz 2003. godine", kazao je Mali.

Država snosi troškove

Ono što mu je, kako je istakao, posebno važno, jeste to što će država u potpunosti snositi troškove uvođenja novog sistema.

"Nudimo subvencije - 100 evra po prodajnom mestu i 100 evra po fiskalnom uređaju, tako da ćemo na takav način umnogome povećati efikasnost kada je suzbijanje sive ekonomije u pitanju. Velika je tu korist za naše privrednike, osim toga što neće imati neke troškove koje sada imaju, kao što su one papirne kontrolne trake koje više nećemo imati, redovni ili potrebni godišnji servisi. Novi sistem će omogućiti da se fiskalni račun izdaje i sa mobilnog telefona i sa tableta. Idemo u korak sa vremenom", dodao je Mali.

Ono što je još važno je što će svaki fiskalni račun, po novom sistemu, imati QR kod.

"Na licu mesta, skeniranjem tog računa mobilnim telefonom može da se utvrdi da li je taj račun validan ili nije", rekao je Mali.

Što se uvođenja e-faktura tiče, krajem naredne godine nećemo više imati papirne fakture, već će sve biti elektronske.

"To će omogućiti i povraćaj PDV-a u istom danu, što je i jedan od najvećih zahteva naših privrednika", objasnio je Mali.

Budi eFiskalizovan

Novi model fiskalizacije podrazumeva korišćenje elektronskog fiskalnog uređaja, putem kojeg će obveznik fiskalizacije u trenutku prometa na malo, uključujući i primljeni avans za budući promet na malo, izdavati fiskalni račun sa QR kodom.

Period prelaska na novi sistem traje od 1. novembra 2021. godine do 30. aprila 2022. godine.


Od 1. oktobra poreski obveznici putem portala ePorezi mogu da prijavljuju poslovni prostor i poslovne prostorije u kojima obavljaju delatnost, za koje je neophodno posedovanje fiskalnog uređaja.

Takođe, od 15. oktobra do kraja januara 2022. godine preko sajta Poreske uprave, svaki poreski obveznik može da se prijavi za subvenciju Vlade Srbije - 100 evra po prodajnom mestu i 100 evra po fiskalnom uređaju, pri čemu će oni koji nisu u sistemu PDV-a dobiti za 20 odsto veću subvenciju za kase.

Komentari (0)

Loading