NASTAVAK RAZGOVORA SA MMF-OM Ministar Mali: Cilj budžeta za 2022. godinu je smanjenje javnog duga
Alo.rs/Dejan Briza

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, razgovori su se protekle nedelje obavljali onlajn, a u okviru novog savetodavnog aranžmana "Instrument za koordinaciju politika", koji je počeo da se sprovodi u junu 2021. godine.

Ministar Mali je rekao da je cilj budžeta za 2022. godinu, koji će se naći u skupštinskoj procesuri u drugoj polovini novembra, da se nastavi sa smanjenjem deficita i sa smanjenjem udela javnog duga u BDP-u.

Veliki deo budžeta biće izdvojen za kapitalne projekte, koji dalje utiču na rast BDP-a i na bolji kvalitet života građana, a veliki deo projekata će biti deo tzv. zelene agende, istakao je Mali i dodao da će se u okviru budžeta naći i veće penzije, i to po švajcarskoj formuli, i veće plate u javnom sektoru.

Kako je saopšteno, Mali je istakao i da reforma Poreske uprave ide po planu, kao i projekti prelaska na novi model e - fiskalizacije i e - fakture, a koji će u celosti promeniti način na koji funkcioniše fiskalni sistem u Srbiji.

Ministar Mali je ponovio da su ispunjena sva četiri reformska cilja koja su sa MMF-om dogovorena u aprilu ove godine, što govori o posvećenosti i ozbiljnosti Srbije tom aranžmanu.

Tu se pre svega misli na metodologiju za praćenje fiskalnih rizika, Strategiju za razvoj tržišta kapitala, uredbe iz domena kontrole državne pomoći, a tema sastanka je bilo i izveštavanje po GFSM metodologiji MMF-a, koje je dogovoreno i potvrđeno, a što je takođe jedan od reformskih ciljeva, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Kako se navodi, misija Međunarodnog monetarnog fonda će boraviti u Beogradu do 22. oktobra.

Novi aranžman "Instrument za koordinaciju politika" započet je u junu 2021. godine i trajaće do kraja 2023. godine. Aranžman je u potpunosti savetodavnog karaktera, odnosno ne podrazumeva finansijsku podršku.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading