MINISTAR MALI MMF potvrđuje dobre rezultate, povećana projekcija rasta na 6,5%
Alo.rs/Dejan Briza

 

Prema njegovim rečima, u trenutku kada iz sveta stižu samo loše vesti koje se odnose na energetsku krizu, ali i druge ekonomske teškoće sa kojima se vodeće privrede sveta susreću, do Srbije dolaze samo dobre, te tako naša zemlja potvrđuje svoju stabilnost na više frontova - energetskom, ekonomskom, fiskalnom i finansijskom.

“Postižemo mnogo bolje rezultate nego što smo to očekivali početkom godine, tako da imamo i bolji fiskalni rezultat, a i mnogo bolje izglede za visoku stopu privrednog rasta. Ministarstvo finansija je već povećalo projekciju rasta na 7%, a i međunarodne finansijske institucije kontinuirano tokom ove godine povećavaju svoje projekcije, što je najbolja potvrda našeg uspeha”, rekao je Mali.

Ministar je posetio da je MMF ranije ove godine, u junu mesecu, povećao projekcije sa 5 na 6 odsto rasta BDP-a Srbije, da bi sada još jednom povećao prognozu rasta našeg BDP-a ovog puta na 6,5 odsto.

“Naš odnos sa MMF-om je već više godina zasnovan na poverenju. Njihove projekcije nam pomažu da steknemo i međunarodno investiciono poverenje i da dobijemo još bolji status na svetskom tržištu kapitala, kao i da jačamo konkuretnost naše privrede”, naveo je Mali, objašnjavajući značaj ovih prognoza za građane i privredu Srbije.

On je podsetio da su juče otpočeli i zvanični razgovori sa delegacijom MMF-a koju predvodi Jan Kes Martejn i da je započeta revizija novog savetodavnog aranžmana „Instrument za koordinaciju politika“ koji je počeo da se sprovodi u junu 2021. godine. Cilj novog aranžmana je sprovođenje strukturnih reformi i održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti.

“Delegacija MMF-a je već upoznata sa našom makroekonomskom situacijom. Imali su prilike i da vide da je naš fiskalni rezultat, u prvih devet meseci, bolji za 182 milijardi dinara, odnosno da deficit iznosi 93 milijarde dinara, i to zbog mnogo većih prihoda, pre svega poreskih. Srpska ekonomija se mnogo uspešnije oporavlja i to je van svakih očekivanja”, naveo je Mali.

Istakao je da su ispunjena sva četiri reformska cilja koja su sa MMF-om dogovorena u aprilu ove godine, što govori o posvećenosti i ozbiljnosti Republike Srbije ovom aranžmanu.

“Na nama je da dalje sprovodimo strukturne reforme, da podižemo produktivnost naših javnih preduzeća i reformišemo taj sektor u potpunosti”, naveo je Mali.

On je dodao da će sa MMF-om razgovarati o budžetu za 2022. godinu, te da će fokus i dalje biti na visokim odvajanjima za kapitalne investicije, koje su motor razvoja Srbije kao i na sve važnijim projektima iz oblasti zaštite životne sredine.

Mali je podsetio i da je Svetska banka, pre samo nekoliko dana, povećala prognozu rasta Srbije za 2021. godinu za jedan procentni poen – na šest odsto u ažuririranom jesenjem izveštaju o svetskim ekonomskim izgledima, te da zajedno, ova dva izveštaja, daju vetar u leđa Srbiji.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading