DRŽAVA ĆE DAVATI PO 100 EVRA Subvencije za novi sistem koji će svuda biti uveden
Printskrin

 

Privrednici su predložili prelazni period za novu e-fiskalizaciju, zamenu starih fiskalnih uređaja, od 1. novembra ove do 30. aprila sledeće godine, i ova odluka će biti utvrđena zakonskim izmenama koje su planirane za sledeću nedelju.

Postojeći sistem fiskalizacije datira iz 2003. godine, istakao je Mali i dodao da Srbija novim modelom fiskalizacije ide u korak sa savremenim trendovima.

- Prelazni period za uvođenje efiskalizacije biće, na predlog privrede, šest meseci. Što manje sive ekonomije imamo, to će biti više prostora za povećanje plata i penzija, ali i za sprovođenje velikih projekata - kaže Mali.

Za uvođenje novog modela fiskalizacije, država će dati subvencije.

- Po prodajnom mestu i fiskalnom uređaju po 100 evra - podsetio je ministar.

Kao još jednu važnu karakteristiku novog sistema fiskalizacije istakao je - fleksibilnost.

- Neće više biti starih fiskalnih kasa, moći ćete da, umesto toga, koristite tablet, mobilni telefon... Idemo u korak sa vremenom - rekao je Mali.

Nove fiskalne uređaje moraće da imaju gotovo svi privrednici, bili mali ili veliki. To znači da će na listi biti svi trgovci, banke, osiguravajuća društva, kladionice i kockarnice, frizeri, kozmetičari, noćni klubovi i splavovi, trgovci nekretninama, građevinske firme i izvođači, kao i privatni lekari i različite agencije…

Od predstojeće obaveze neće biti izuzeti ni muzeji ili galerije, svi koji se bave sportskim, zabavnim i rekreativnim delatnostima. Izuzeti neće biti ni prodavci na pijacama. Na spisku će biti i majstori poput montera klima uređaja ili električara, kao i stari zanati.

Biće i izuzetaka. Odredba istovremeno sužava krug oslobođenih od evidentiranja prometa na malo. Izuzeća se tako odnose na posebno opravdane slučajeve u kojima bi pojedinim delatnostima zbog specifičnosti uz fiskalne uređaje bilo otežano poslovanje. To su pre svega taksisti, advokati, kao  i prodavci na pijacama koji prodaju robu iz sopstvene proizvodnje, odnosno online prodavci.

Ministarstvo finansija će u narednih nekoliko dana utvrditi detalje programa subvencionisanja obveznika za pokrivanje troškova primene novog modela fiskalizacije, a u budžetu je za te svrhe izdvojeno šest milijardi dinara.

 

Komentari (0)

Loading