MINISTAR MALI PREDSTAVIO PLAN FISKALIZACIJE Svi obveznici treba da pređu na novi sistem! Određen rok
MFIN

Siniša Mali je tom prilikom rekao i da će privrednici, od 15. oktobra, preko sajta Poreske uprave, moći da se prijavljuju za državne subvencije.

„Način na koji ćemo to sprovesti u delo je da će od 15. oktobra preko sajta Poreske uprave, svaki poreski obveznik moći da se prijavi ako želi da primi subvenciju Vlade Srbije. Rok do kada će moći da se prijave je kraj januara 2022. godine. To je sto evra po prodajnom mestu i sto evra po fiskalnom uređaju. Pri čemu će oni koji nisu u sistemu PDV-a dobiti za 20 odsto veću subvenciju za kase zbog nemogućnosti da iskoriste ulazni PDV i kako bi taj trošak nadomestili“, naveo je Mali.

MINISTAR MALI PREDSTAVIO PLAN FISKALIZACIJE Svi obveznici treba da pređu na novi sistem! Određen rok

MFIN

 

On je dodao da neće biti dodatnih troškova za privrednike prilikom uvođenja sistema, da će ukupni iznos subvencija za ove namene iznositi šest milijardi dinara i da će novac biti direktno uplaćivan svakom poreskom obvezniku koji će tako pokriti troškove obezbeđenja neophodnog uređaja.

Kako je istakao za privrednike je jedno od najvažnijih pitanja pitanje rokova, odnosno do kada treba preći na novi model fiskalizacije.

„Zahtev privrede je bio da uvedemo prelazni period gde paralelno postoje i stari i novi sistem kako bi se korisnici uhodali. Prelazni period biće od 1. novembra ove godine do 30. aprila sledeće godine. Šest meseci je period koji su privrednici tražili i mi ćemo ga obezbediti. Mislimo da je to dovoljan rok da se sve aktivnosti sprovedu do kraja“, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima veoma važna je potpuna fleksibilnost sistema, a to je da je mnogo jeftiniji, a da korisnici kao fiskalni uređaj mogu da koriste tablete, računare, mobilne telefone.

„Nema više godišnjih plaćanja servisiranja kasa, sertifikata. Dakle, imamo efikasniji sistem, koji podrazumeva bolji rad Poreske uprave, a sa druge jednostavan sistem koji ide u korak sa vremenom“, dodao je on.

Ministar je podsetio da se krenulo sa kampanjom „Budi eFiskalizovan“ sa sloganom „Čist račun duga ljubav“, a gde će se na nizu sastanaka i istupa u javnosti privreda i građani upoznavati sa novim sistemom i otkloniti sve eventualne nedoumice.

 

 

Mali je naveo da je za potrebe informisanja privrednika i građana napravljen i sajt Budiefiskalizovan.gov.rs, kao i da se na njemu mogu naći najvažnija pitanja i odgovori na ovu temu koja se redovno ažuriraju.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković izjavila je se Poreska uprava Srbije nalazi u intenzivnom programu transformacije od 2015. godine, a da je ovo druga važna faza tog procesa.

MINISTAR MALI PREDSTAVIO PLAN FISKALIZACIJE Svi obveznici treba da pređu na novi sistem! Određen rok

MFIN

 

Ona je naglasila da će se zahvaljujući novom modelu fiskalizacije povećati kapaciteti za analizu rizika. Prema njenim rečima, formiran je tim za odobravanje elektronskih i fiskalnih računa u junu ove godine, a nakon toga objavljen je tehnički vodič za proizvođače fiskalnih uređaja.

„Uspostavljen je i sistem za podršku poreskim obveznicima čija funkcija je uvođenje poreskih obveznika u novi model i obezbeđena je tehnička podrška za sve učesnike novog modela, otvaranjem mejl adrese: budiefiskalizovan@gov.rs. Nakon toga uspostavljen je sistem za odobravanje elektronskih fiskalnih računa i u ovom momentu imamo preko 150 prijavljenih korisnika, potencijalnih proizvođača koji razvijaju komponente novog sistema. U narednim danima očekuju se prve prijave za dobijanje odobrenja za upotrebu novih elektronskih uređaja“, precizirala je Marković.

Prema njenim rečima od 1. oktobra posredstvom portala E-porezi, poreski obveznici će moći da prijavljuju lokacije svojih objekata u kojima obavljaju delatnost za koju je neophodno posedovanje fiskalnog uređaja.

„Od 1. novembra svi oni koji su izvršili prijavu ovih lokacija dobiće u poreskom sandučetu na portalu E-porezi elektronski poziv za prijavu za dobijanje bezbednosnih elemenata koje će Poreska uprava deliti besplatno“, dodala je ona.

Kako je navela, prijem podataka iz fiskalnih uređaja omogućiće bolju analizu i lakše uočavanje nepravilnosti u radu poreskih obveznika ali i nove načine kontrole izdavanja fiskalnih računa jer će validnost računa biti proveravana jednostavnim skeniranjem QR koda na računu.

„Validnost poreskih računa moći će da provere ne samo inspektori Poreske uprave već i svi kupci u maloprodajnim objektima po dobijanju fiskalnih isečaka. Time ćemo svi zajedno doprineti poštovanju poreskih propisa i smanjenju sive ekonomije“, navela je Marković.

Ona je dodala da će podaci o prometu biti dobijani u realnom vremenu te da će biti uporedivi i na nivou teritorije, industrijske grane, vremena izdavanja, a raspolagaće se i za iznosima prosečnih prometa što je bitno za analizu u sektoru analize rizika PU.

MINISTAR MALI PREDSTAVIO PLAN FISKALIZACIJE Svi obveznici treba da pređu na novi sistem! Određen rok

MFIN

 

Na sajtu PU će biti objavljen i spisak odobrenih modela fiskalnih uređaja za korišćenje na teritoriji Srbije. Korisnici fiskalizacije i obveznici imaće smanjene troškove, novi model ne podrazumeva duplu traku, godišnji servis, GPRS, a ni

fiskalni moduli neće biti potrebni. Ona je izrazila uverenje da će svi biti na nivou zadatka i u zadatim rokovima realizovati ovaj složen projekat.

Predsednik Upravnog odbora Nacionalne alijanske za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Vladislav Cvetković rekao je da se ova organizacija već sedam godina zalaže za ovu reformu kao i da smo zahvaljujući zajedničkim naporima Ministarstva finansija i Poreske uprave, na korak do ostvarenja tog cilja jer je ova mera jedna od ključnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, i zajedno sa e-fakturama predstavlja jedan od stubova transparentne ekonomije i fer konkurencije za šta se svi zalažu.

„Ovaj sistem za privredu znači modernizaciju i digitalizaciju poslovanja, tu je i usluga za potrošače, višemilionske uštede i u vremenu i u novcu za privrednike, koje se odnose na štampanje i čuvanje papira, kontrolnih traka, arhiviranje dokumentacije“, rekao je Cvetković.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije Mihajlo Vesović rekao je da je u Privrednoj komori Srbije danas prisutno više od 150 kompanija što ukazuje da je ovo važna tema, koja je bitna ne samo za državnu upravu već i za privredu.

„Privredna komora Srbije je u ovom procesu uključena u startu. Od momenta kada je Poreska uprava objavila tehnički vodič održali smo niz skupova ne samo u regionalnim komorama, nego i onlajn, kako bi omogućili privrednicima, posebno proizvođačima hardvera i softvera da se na vreme pripreme za ovu transformaciju koja sledi“, naveo je Vesović.

Podsetio je da ovo nije uobičajena godina, imajući i vidu nabavku komponenti, ali ono što je za pohvalu je da je Ministarstvo finansija već u martu donelo sve podzakonske akte, što znači da je administrativni deo pripremljen.

„Raduje da je sama platforma Poreske uprave poverena grupi domaćih proizvođača, tako da je ovo posao koji se radi i sa privredom i za privredu a informacija da ovo neće koštati privrednike je posebno značajna jer neke procene kažu da je vrednost uštede za privredu negde na nivou od 10 miliona evra na godišnjem nivou“, naglasio je Vesović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading