MENJA LI SE KURS DINARA NBS odgovara šta će biti sa domaćom valutom
Shuterstoock

 

Na dva pitanja o stabilnosti dinara, Narodna banka Srbije, kratko je odgovorila sa DA i NE.

Pozitivan odgovor “Blic Biznis” je dobio da će kurs dinara i dalje biti stabilan, a negativan da promene njegove vrednosti neće biti. To znači da će se i dalje kretati u rasponu od 117,5 do 117,7 dinara za evro.

Drugim rečima građani Srbije, ali i privrednici ne bi trebalo da strahuju od oscilacija jer će domaća valuta ostati imuna od turbulencija na svetskom tržištu izazvanim pandemijom korona virusom.

Tako je bilo i prošle godine kada je dinar dobro plivao u još nemirnijim vodama svetske ekonomske krize, koja nije zaobišla ni Srbiju, pa nisu zabeležene prekomerne fluktuacije domaće valute u odnosu prema evru. I u 2019. godini su vode bile mirne, odnosno za evro je trebalo izdvojiti u proseku oko 117,58 dinara, dok je u 2016. za to bilo potrebno skoro 5,8 dinara više.

Adekvatna politika centralne finansijske institucije, po mišljenju večine stručnjaka, uslovila je da poslednjih godina nije dolazilo do značajnih oscilacija dinara prema evru ali ima i onih koji smatraju da je ta stabilnost veštački održavana odnosno da je dinar precenjen.

MENJA LI SE KURS DINARA NBS odgovara šta će biti sa domaćom valutom

Tanjug

 

 

U Narodnoj banci Srbije ne komentarišu takve sumnje već odgovaraju da stabilnost dinara nema alternativu i da je to poruka koju šalju tokom poslednjih godina a važi i za ovu a na pitanje da li očekuju promenu kursa dinara odgovaraju jasno “Ne”.

- Pokazali smo zbog čega je stabilnost kursa važna (ne fiksni kurs, već relativna stabilnost) i koliki pozitivni doprinos ima na našu ekonomiju. Ona je doprinela niskoj i stabilnoj inflaciji, očuvanju finansijske stabilnosti, kao i povećanju izvesnosti poslovanja za kompanije.Pored toga od stabilnosti su i građani imali izvesnosti prilikom donošenja odluka o štednji i potrošnji, s obzirom da ne postoje visoke oscilacije deviznog kursa koje su ovakve odluke otežavale u nekim prethodnim periodima - kažu iz NBS na čelu sa Jorgovankom Tabaković za “Blic” i dodaju:

- NBS je čak i u vrlo turbulentnoj 2020. godini, obeleženoj pandemijom korona virusa, uspela da spreči prekomerne fluktuacije prema evru kao referentnoj stranoj valuti, pa je vrednost ostala gotovo nepromenjena. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu prodala neto 1.450 miliona evra. Tokom godina koje su prethodile krizi (2017-2019), reagujući na pritiske ka jačanju dinara, NBS u neto iznosu kupila preko 5 milijardi evra, obezbeđujući na taj način više nego dovoljno sredstava da reaguje i kada su prisutni deprecijacijski pritisci.

Vrednost evra u dinarima

31.12.2015. godine 121,62 dinara
31.12.2016. 123,47
31.12.2017. 120,84
31.12.2018. 118,19
31.12.2019. 117,59
31.12.2020. 117,58
3.9.2021. 117,56

Iz NBS kažu da domaće devizno tržištu u 2021. godini imalo aprecijacijske pritiske strukturne prirode.

- Na takve tokove delovala je povećana ponuda deviza nekih domaćih kompanija, povećanje neto indeksirane aktive banaka kao rezultat rasta njihove kreditne aktivnosti, pojačan neto otkup efektivnog stranog novca. U junu i julu aprecijacijski pritisci su bili naročito izraženi, jednim delom zbog priliva stranih portfolio investicija, naročito krajem juna sa uključenjem dinarskih državnih hartija vrednosti u indekse “J.P Morgan”. Kako bi sprečila prekomerno jačanje dinara prema evru, NBS je, u prvih sedam meseci ove godine kupila neto 700 miliona evra, čime je dodatno povećala devizne rezerve i ojačala finansijsku stabilnost naše zemlje. Kupovina deviza nastavljena je i tokom avgusta tako da je neto kupovina deviza premašila navedeni iznos- navode iz NBS.

MENJA LI SE KURS DINARA NBS odgovara šta će biti sa domaćom valutom

Shuterstoock

 

 

Na naše pitanje da li će se nastaviti trend stabilnog dinara, kratko odgovaraju “Da” a opširnije takvu samouverenost obrazlažu:

- NBS će i u narednom periodu nastaviti da prati i analizira sve relevantne faktore koji utiču na kretanje kursa dinara i po potrebi reagovati, i to objektivno, i na strani prodaje i na strani kupovine deviza, radi očuvanja relativne stabilnosti kursa dinara koja je od ključnog značaja za održavanje stabilnosti cena i finansijske stabilnosti. Postignuta makroekonomska stabilnost u našoj zemlji i poboljšani makroekonomski pokazatelji u prethodnom periodu znatno su povećali otpornost naše ekonomije na spoljne šokove, usled čega međunarodni faktori imaju ograničen uticaj na našu ekonomiju. Dodatno, kupovinom deviza NBS je direktno ojačala odbrambeni potencijal naše zemlje.

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading