PIO FOND DAO DETALJNO UPUTSTVO Školarci i studenti imaju pravo na penziju, ovo je procedura
Alo/ Ilustracija

 

Pravo na porodičnu penziju pripada i deci umrlog korisnika za vreme dok se školuju, odnosno do 20 godina ako pohađaju srednju školu, a do navršenih 26. ako studiraju.

U skladu sa tim, školarci i studenti dužni su da početkom školske godine dostave Fondu PIO Potvrdu o školovanju kako bi mogli da nastave da koriste pravo na porodičnu penziju.

Deca porodični penzioneri imaju obavezu da PIO fondu dostavljaju dokaze o tome da pohađaju odgovorajuću školu, odmah po upisu svake školske godine. 

Zakon o PIO ne pravi razliku između redovnog i vanrednog školovanja, kao ni između različitih kategorija studenata.

Sva deca koja se školuju u inostranstvu i potvrdu dobiju na jeziku države u kojoj se školuju, treba uz potvrdu da dostave i prevod ovlašćenog sudskog tumača.

Autentičnost školskih potvrda iz inostranstva često se potvrđuje elektronskim potpisom, internet adresom za neposrednu verifikaciju na stranicama same škole, ili kodom. 

Neblagovremeno dostavljanje potvrde usloviće privremnu obustavu isplate porodične penzije. 

Deca porodični penzioneri dokaze o školovanju treba da dostave i inostranim nosiocima osiguranja kod kojih su ostvarili pravo na penziju, ukoliko je to predviđeno pravnim propisima druge države, a takođe je potrebno da Fond obavezno obaveste u slučaju da se zaposle ili počnu da obavljaju samostalnu delatnost dok koriste penziju. 

Bonus video:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading