ČESTI PROPUSTI, OBRATITE PAŽNJU Kako da zadržite pravo na penziju posle smrti člana porodice koji je bio penzionisan
EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

 

Kada obaveštenje o smrti penzionera PIO fond ne primi blagovremeno često se desi da članovi porodice izgube pravo na penziju u slučaju kada je preminuli bio penzioner.

O smrti Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje dobija informaciju posredstvom e-uprave od nadležnih matičnih službi koje tu činjenicu registruju u matičnim knjigama.

KORAK 1

PO prijemu informacije o smrti, ovlašćeni radnik Fonda obračunava pripadajući iznos čeka i novčane naknade, u slučaju da je ostvareno i pravo na neku novčanu naknadu korisnika do dana smrti i proverava da li je penzija u celosti isplaćena. Odnosno da li postoji neisplaćen iznos koji je pripadao umrlom, ili je možda bilo isplate u višem iznosu od pripadajućeg.

KORAK 2

U SVAKOM slučaju, o smrti se obaveštava poslovna banka preko koje se isplaćuje novac, a ukoliko je banci upućen viši iznos od pripadajućeg, od nje se traži povraćaj sredstava. Kako bi članovi porodice preminulog penzionera mogli da naslede neisplaćen iznos, potrebno je da od Fonda zatraže izdavanje potvrde o pripadajućim, a neisplaćenim iznosima penzije i novčane naknade. Ovo je i prilika za proveru da li je Fond obavešten o smrti.

KORAK 3

POTVRDA koju izdaje Fond se zatim koristi pred nadležnim sudom ili javnim beležnikom kako bi se u celosti utvrdila imovina umrlog koja je predmet nasleđivanja, kao i nasledni delovi. Uz pravosnažno rešenje o nasleđivanju, osobe koja su određena kao naslednici mogu od fonda da zatraže isplatu neisplaćenih iznosa na svoj račun, u delu koji im je određen.

KORAK 4

TAKO osoba koja je platila sahranu umrlog ima mogućnost da podnese zahtev za naknadu pogrebnih troškova. Uz zahtev se obavezno prilaže račun za pogrebne usluge i opremu na kome je navedeno ime i prezime osobe koja je snosila troškove, kao i podatak o bankovnom računu na koji treba isplatiti naknadu. Iznos naknade isti je za sve kategorije penzionera dok je ranijim propisima naknada bila određena u različitim iznosima u zavisnosti od kategorije.

KORAK 5

NARAVNO, pored navedenih prava koja se ne odnose na nasleđivanje penzije, po smrti korisnika invalidskog, odnosno starosnog primanja, članovi porodice mogu da ostvare pravo i na porodičnu penziju, pod uslovima uređenim Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Bonus video:

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading